Uitdaging en afwisseling houden in je werk als logistiek manager

#logistiek #ontwikeling #uitdaging

Blog 08 oktober 2018 3 min. lezen
Vrouw man zithoek

Je hebt je strepen in het logistieke vakgebied verdiend en overweegt een volgende stap. Wouter Puppels koos bewust voor werken als interim professional bij DPA. “Deze functie biedt me alles wat ik zoek aan uitdaging en afwisseling. Bovendien kan ik mijn kennis en vaardigheden op het gebied van projectmatig werken, procesverbetering en logistieke IT-systemen flink vergroten.”

Tijdens zijn studie bedrijfskunde en agribusiness werkte Wouter als bedrijfsleider bij een groot bedrijf in de tomatenteelt. Na zijn studie startte hij als logistiek afdelingsleider bij bloemenveiling FloraHolland, waar hij thuisraakte in veelomvattende logistiek processen. Vervolgens was hij anderhalf jaar projectmanager bij een substraatproducent waar hij onder andere een ERP-implementatie en de aanschaf van een transportmanagementsysteem begeleidde. Ook was hij twee jaar manager operations van het e-distributiecentrum van Blokker. Met 10 jaar werkervaring op zak, stapte hij in 2017 over naar DPA.

Passende projecten

“De overstap naar DPA is een doordachte stap in mijn ontwikkeling. Het is belangrijk om werk te doen dat je leuk vindt. Ik hou vooral van projectmatig werken en leidinggeven, liefst in veranderende en complexe omgevingen. Dit wil ik de komende drie tot vijf jaar bij DPA ervaren. Bij deze werkgever kan ik aan uitdagingen werken die helemaal bij me passen. Een goed voorbeeld is mijn eerste project bij Intersafe.”

Logistiek manager bij Europese specialist in veiligheid

“Bij Intersafe was ik verantwoordelijk voor alle logistieke activiteiten in de Benelux. Ik stuurde de distributiecentra aan met 30 fte, waar maandelijks zo’n 16.000 orders verwerkt worden. Ook was ik verantwoordelijk voor de logistiek rond bedrukte bedrijfskleding, de service en logistieke administratie. Belangrijke projecten waren de optimalisatie van drukprocessen met Lean tools en de integratie van de activiteiten van een overgenomen bedrijf.”

De overstap naar DPA is een doordachte stap in mijn ontwikkeling.

Wouter Puppels, interim logistiek professional

Ultramodern fulfillment center

“Een andere mooie opdracht was bij Mediq. Dit is een grote Europese aanbieder van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen. Hier was ik als Procesmanager Operations verantwoordelijk voor de implementatie van de processtromen voor de inkomende producten, decontaminatie van medische apparatuur, retouren en intern transport. In deze periode werd het complete Mediq-assortiment van ruim 20.000 artikelen gecentraliseerd in een ultramodern fulfillment center in Bleiswijk. Het was bijzonder leerzaam om hieraan te kunnen bijdragen.”

Afwisseling en uitdaging

“Lastige uitdagingen en complexe verandertrajecten: dat is waar ik goed in ben. Als interim manager help ik opdrachtgevers om de focus op hun visie te behouden en de verschillende stakeholders bij een verandertraject te betrekken. Door de brede ervaring die ik opdoe, kan ik meer verschil maken voor een organisatie. Ik begrijp bijvoorbeeld steeds beter hoe bedrijven werken en ben gewend om zaken goed geregeld krijgen. Dit geeft me veel energie. Ook is het enorm stimulerend als dit weer een tevreden opdrachtgever oplevert.”

Ervaring en vakinhoudelijke kennis

“Belangrijke voordelen van DPA zijn de uitstekende begeleiding en opleidingsmogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld regelmatig contact met mijn business manager. Hij heeft zelf ook veel ervaring als logistiek manager en voelt goed aan wat professionals zoals ik bezighoudt. DPA heeft een eigen Academy waar ik heb deelgenomen aan trainingen in vaardigheden zoals netwerken en coaching. Daarnaast heb ik op vakinhoudelijk gebied een Lean Six Sigma - Green Belt opleiding gevolgd. Zo wordt zowel mijn vakinhoudelijke ontwikkeling als mijn persoonlijke groei gestimuleerd.”

Bekwaamheid perfectioneren

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor een logistieke interim manager? “Plannen en organiseren natuurlijk, evenals communiceren, analytisch vermogen en organisatiesensitiviteit. Verder zijn flexibiliteit, nieuwsgierigheid en incasseringsvermogen erg belangrijk. Soms vergelijk ik mijn werk met professioneel boksen. Je bent altijd bezig om je bekwaamheid te perfectioneren door aan je tactiek en techniek te werken. Doordat je van elke uitdaging iets leert, wordt je verdediging steeds effectiever. Daarom raad ik andere ervaren professionals die zich afvragen hoe ze kunnen blijven bewegen en groeien zeker aan om eens met DPA te praten!”

Ook aan de slag als interim logistiek professional?

Bekijk alle vacatures