Terugblik op eerste jaar als DPA Cauberg-Huygen

Blog 16 september 2014 3 min. lezen
Emile Philipens

16 september is het precies een jaar geleden dat DPA de overname aankondigde van Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs. Daardoor kwam een groep van 80 specialisten in duurzaamheid, veiligheid, milieu, energie en comfort de onderneming versterken. We vroegen Henk Spierenburg, vestigingsdirecteur bij DPA Cauberg-Huygen, hoe hij dit eerste jaar binnen de DPA Group heeft ervaren.

“Ons eerste gesprek met DPA staat me nog helder voor de geest”, blikt Henk terug. “Uit het beeld dat CEO Eric Winter schetste, kwam DPA naar voren als een financieel gezonde en professionele onderneming, die het ondernemerschap nadrukkelijk ook bij de medewerkers zelf neerlegt. Bij ons stond DPA vooral bekend als een detacheringsbedrijf. Daarom vreesden wij dat ze weinig gevoel zouden hebben voor adviseurschap en projectmatig handelen, wat de kern van onze bedrijfsvoering is. Ook de professionals toonden zich sceptisch. Gelukkig bleek het tegendeel het geval. Wat verder opviel was de positieve insteek waarmee DPA ons benaderde. Deze is na de initiële kennismaking onveranderd gebleven.”

Onderbouwing

De DPA-directie vroeg Henk en zijn collega’s Emile Philippens en Jack Ponsteen om een business plan te maken. Op basis van het goedgekeurde plan kreeg het driemanschap de opdracht om DPA Cauberg-Huygen opnieuw neer te zetten. “Ons plan strookte met de aanpak van DPA. Natuurlijk moesten we ons verhaal goed onderbouwen. Als onderdeel van de business-cyclus worden we regelmatig kritisch ondervraagd door de directie, wat ik trouwens als heel positief ervaar. Daardoor komen problemen snel boven water en wordt er ook echt over gesproken.”

Sturen op basis van scherp inzicht

“Een van de grote voordelen van DPA is de goedgeorganiseerde back-office. Deze is geheel ingericht op ondersteuning van resultaatgericht ondernemen op basis van scherp inzicht in de productiviteit en de financiële resultaten. Daardoor is het mogelijk om snel te schakelen en bij te sturen. Het financieel beheer van DPA is echt top. Na de maandafsluiting weten we binnen een week hoe we ervoor staan. Door dit scherpe inzicht kan iedereen actief meewerken aan een structureel positief resultaat.”

De integratie verliep snel en relatief soepel. “We maken nu echt deel uit van de DPA-familie en merken dat er alom waardering is voor onze kennis, kunde en vakinhoudelijkheid. Van onze aanvankelijke scepsis over detacheren is weinig over nu we zelf hebben ervaren hoe DPA met professionals omgaat. Het afgelopen jaar hebben we de kwaliteit van onze advisering onveranderlijk op een hoog niveau weten te houden. Je merkt dat opdrachtgevers dat waarderen. Dit betaalt zich uit in gunning van opdrachten, maar ook in opdrachtgevers die bij ons terugkeren na ons een tijdje van een afstand gevolgd te hebben.”

Doelstellingen

De hoge normen die DPA zich op het gebied van integriteit oplegt, waren voor de raadgevende ingenieurs eigenlijk niets nieuws. “De manier waarop wij in- en extern functioneren is allesbepalend voor wat we als adviesorganisatie kunnen bereiken.” Volgens Henk is het eerste halfjaar bijna ‘on target’ afgesloten, ondanks de organisatiewijzigingen en de moeizame bouw- en vastgoedmarkt. “Een van de uitdagingen die we nu willen oppakken is het creëren van meer kruisbestuiving binnen DPA Group. Er zijn nog legio kansen om elkaars netwerken te bedienen.”

Vooruitblik

De markt zit nog niet helemaal mee, maar toch maakt DPA Cauberg-Huygen al volop werk van nieuwe plannen en initiatieven. “We zijn druk op zoek naar gespecialiseerde professionals die zich met ons willen onderscheiden door opdrachtgevers duurzaam, gezond en veilig te adviseren. Ook hebben we mooie startfuncties voor junior projectingenieurs. Verder hebben we professionals aangetrokken met wie we twee nieuwe vakgebieden gaan adresseren.”

“Het eerste nieuwe vakgebied is gepland onderhoud, waarbij we gebouweigenaren en -beheerders bijvoorbeeld helpen om bredere en duurzamere afwegingen te maken voor hun vastgoed en huisvesting. Daarnaast zijn we als een van de eerste partijen in Nederland betrokken bij grootschalige projecten in energiezuinig bouwen. Door onze integrale benadering en goede samenwerking met de rest van de bouwketen kunnen wij steeds meer toegevoegde waarde laten zien. Kortom: DPA Cauberg-Huygen is klaar voor de toekomst en ziet deze vol vertrouwen tegemoet.”

 
Over Henk Spierenburg

Henk Spierenburg is senior adviseur en vestigingsdirecteur bij DPA Cauberg-Huygen en tevens voorzitter van de sectie Geluid en Trillingen van het VVM netwerk van milieuprofessionals.