Remko Serkel Supply Chain Interim

Remko Serkel

Supply chain interim professional
Ervaring

Supply chain professional Remko Serkel: “Bouwen en fuseren had ik al eens gedaan, maar een organisatie splitsen?"

Supply chain interim professional Remko Serkel had al veel mooie opdrachten in zijn loopbaan mogen uitvoeren, maar toen hij bij DPA in dienst kwam, had hij nooit gedacht dat er meteen zo’n mooie uitdaging voor hem zou zijn. Namelijk het splitsen van de totale facilitaire dienstverlening van woningcorporatie Vestia naar drie nieuwe woningcorporaties.

Remko: “Voordat ik bij DPA begon, heb ik veel nieuwe panden en hotels mogen bouwen en inrichten, facilitaire processen mogen opzetten en zelfs een nieuwe vakantiepark mogen bouwen bij het grootste attractiepark van Nederland. Stuk voor stuk interessante opdrachten die ik met veel plezier heb uitgevoerd. Met zoveel mooie ervaringen was het voor mij tijd om de lessen uit nieuwbouw, fusies en rebranding toe te passen in een regulier lopende facilitaire setting, en hieruit nieuwe lessen te leren. Ik denk namelijk dat er altijd wat te leren of nieuws te ontdekken valt. Niets was minder waar.”

“Ik had nooit gedacht dat mijn eerste opdracht voor DPA meteen zo’n mooie uitdaging zou zijn.”

Leren? Dat doe ik elke dag!

“Nadat ik begonnen was bij DPA, kreeg ik de vraag of ik bij Vestia op gesprek wilde om te kijken of er een klik was, en of ik de opdracht aan wilde gaan om daar de facilitaire dienst in drieën splitsen. Het doel was om Vestia onder te verdelen in drie corporaties, die elk in hun eigen regio de huurders nog beter kunnen bedienen. In het kennismakingsgesprek werd mij de vraag gesteld wat ik zou doen als we niet op tijd klaar zouden zijn om de facilitaire dienst te splitsen, waarbij Vestia per 31 december ophoudt te bestaan. Mijn antwoord: “Dat kan niet. Linksom of rechtsom, op 31 december gaan we splitsen. Hoe dan ook.”

“En hier zit ik dan nu, middenin de hectiek van het splitsen. Niemand had mij kunnen voorbereiden op de processen en dynamieken die er ontstaan bij het splitsen van een organisatie. Collega’s die al jaren met elkaar samenwerken zijn binnenkort geen collega’s meer als ze voor een andere corporatie werken. Dus leren? Dat doe ik zeker. Elke dag zijn er weer zaken die de aandacht van mij en het team vragen om daadwerkelijk klaar te kunnen zijn op 31 december.”

“Niemand had mij kunnen voorbereiden op de processen en dynamieken die ontstaan bij het splitsen van een organisatie.”

Van het splitsen van contracten tot het organiseren van een afscheidsfeest

“Zo zijn we nu bezig met het outsourcen van het wagenparkbeheer. Een traject dat we samen met de inkoopafdeling helemaal opgezet hebben en in de markt uitgevraagd hebben. Daarnaast zijn we nu bezig met het splitsen van de contracten. De facturen voor schoonmaak en beveiliging moeten zo namelijk naar de nieuwe corporaties. Nieuwe toegangspassen, nieuwe huisstijlen, verbouwing van kantoren, belettering van de servicebussen, organiseren van het afscheidsfeest en ga zo maar even door. De lijst met zaken die nog gedaan moeten worden (en al gedaan zijn), is eindeloos. Maar linksom of rechtsom … op 31 december is het team er klaar voor!