Sollicitatietips van een recruiter

#tips #solliciteren #recruiter

Blog 23 mei 2019 2 min. lezen

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de wereld van werk? Heb je al iets op het oog of ben je je nog aan het oriënteren? Dan wil je vast ook weten hoe je je optimaal presenteert bij sollicitatiegesprekken. Wie kan je dat beter vertellen dan een recruiter? In deze blog deelt Bianca Fokken, recruiter bij PeopleGroup Inkoopprofessionals, haar tips met jou. Hiermee kom je goed voorbereid op gesprek en sleep je die droombaan binnen!

Tip 1: standaard motivatiebrieven zijn een no-go

Als je een motivatiebrief voor een vacature schrijft, laat de eisen en wensen van de vacature hier dan in terugkomen. Hiermee wek je de indruk dat je je in de vacature hebt verdiept en geen standaardbrief gebruikt. Check je brief daarnaast altijd op spelling. Spelfouten komen erg slordig over.

Tip 2: personaliseer je motivatiebrief

Kijk altijd goed wie de contactpersoon van de vacature is en personaliseer de aanhef van je brief met de achternaam van de contactpersoon. Dit maakt het persoonlijker. Bovendien zie ik als recruiter dat je de moeite hebt genomen om dit uit te zoeken. Als je in de aanhef ‘Geachte heer/mevrouw’ zet, wekt dit bij mij de indruk dat je motivatiebrief standaard is en dat je deze naar iedereen stuurt.

Tip 3: kom altijd op tijd

Liever een kwartier te vroeg, dan vijf minuten te laat. Ga je het door omstandigheden echt niet redden? Laat altijd aan de recruiter weten dat je wat later bent.

Tip 4: besteed aandacht aan je kleding

Probeer vooraf te achterhalen wat de dresscode is bij het bedrijf waar je solliciteert. Zorg dat je hier zo veel mogelijk op aansluit. Beter overdressed dan underdressed.

Tip 5: maak oogcontact en let op je houding

De eerste indruk is bepalend. Kijk iemand altijd aan tijdens een gesprek, zeker in de eerste vijf minuten. Iemand die dit niet doet, is niet goed ‘verkoopbaar’ bij onze opdrachtgevers. Let daarnaast op je houding tijdens het sollicitatiegesprek. Ook al voel je je comfortabel, leun niet achterover en ga niet naar buiten kijken. Hou je focus.

Tip 6: verdiep je in de organisatie

Check altijd de website en de vacature. Een van mijn eerste vragen is altijd: wat weet je van DPA en wat vond je van de website? Is je duidelijk wat de functie inhoudt? Dit zijn voor mij controlevragen om in te schatten hoe graag jij de baan wilt. Bereid je dus goed voor, hiermee voorkom je ongemakkelijke situaties.

Tip 7: weet wie je gesprekspartner is

Kijk met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Leer zijn of haar naam uit je hoofd en verdiep je in het LinkedIn-profiel van degene(n) met wie je het gesprek hebt.

Wil je deze tips toepassen in een gesprek met een van onze recruiters? Bekijk onze vacatures! Dan zie je meteen welke uitdagingen we in jouw specialisme hebben.

Neem contact op met Bianca

Recruiter procurement Stuur een bericht