Schaap met vijf poten gezocht? Zo vind je de baan die het beste bij je past.

Blog 29 maart 2017 3 min. lezen
Werken bij DPA - Academy

Solliciteren? Leuk, maar ook pittig. Zeker nu. Bedrijven stellen hoge eisen. Eén baan lijkt soms wel vijf functies te omvatten, met de bijbehorende eisen. En hoe liever je de baan wilt, hoe meer druk er op je lijkt te liggen. Een schrale troost: iedereen voelt dit. Solliciteren is spannend, zowel in zakelijk als privé opzicht. Of je die baan krijgt of niet, bepaalt voor een belangrijk deel je toekomst. Toch is het belangrijk dat je die spanning tijdens je gesprek niet de overhand laat nemen.

Houd jezelf (en de ander) niet voor de gek

DPA-professional Ingrid Severijnse heeft er al een paar sollicitaties op zitten. Ze weet als geen ander hoe het is om bij een potentiële werkgever over de drempel te stappen. Op de vraag of ze tips heeft voor sollicitanten, zegt Ingrid: “Wees vooral jezelf. Bereid je goed voor. Je zit er niet alleen om aardig gevonden te worden. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar wel op een eerlijke manier. Niemand voldoet helemaal aan het plaatje. Dat is niet erg.”

Toch is het frustrerend dat werkgevers vaak zoeken naar het spreekwoordelijke schaap met vijf poten. Je wilt als een geschikte kandidaat overkomen en laten merken dat je niet vies bent van een taak buiten je comfortzone. Dus ben je geneigd te zeggen dat je alles kunt, en overal ervaring mee hebt. Vraag je het Ingrid, dan zegt ze: “Niet doen. Je wilt aangenomen worden op wie je bent, niet op een ambitie. Gebeurt dat wel, dan creëer je een situatie waarin je jezelf misschien niet kunt waarmaken. Dat levert stress op. Natuurlijk moet je wel voor nieuwe dingen openstaan. Ontstaat er geen match, dan zit je niet bij het juiste bedrijf. Dat ligt niet aan jou. Volgende keer een nieuwe kans!”
 

"Je wilt aangenomen worden op wie je bent, niet op een ambitie. Gebeurt dat wel, dan creëer je een situatie waarin je jezelf misschien niet kunt waarmaken."

Leer elkaar goed kennen

Ontspannen en jezelf zijn gaat makkelijker als je de ander al een beetje kent. Dat voorbereiding het halve werk is, had je zelf ook al bedacht. Maar hoe pak je dit aan? Je kunt namelijk van alles doen: een website binnenstebuiten keren, op de bonnefooi bij het bedrijf binnenlopen of via LinkedIn zoeken op je misschien wel nieuwe collega’s. Kan. Maar Ingrid, die DPA als interim inkoper bij NN Group werkt, haalt haar informatie liever via een tussenpersoon op. Die kent haar kwaliteiten en kan ook veel vertellen over het bedrijf waar ze op gesprek gaat.

Dit is een van de redenen waarom ze voor DPA koos. “Werk je via een intermediair, dan heb je al een voorgesprek gehad. Tussen DPA en mij verliep dat heel relaxed, juist omdat het geen directe sollicitatie was. Ik kon mezelf zijn. Mijn tussenpersoon weet dus hoe ik ben, wat ik kan en wat mijn minder sterke punten zijn. Hij zoekt naar vacatures die echt bij me passen. Vervolgens schetst hij een goed beeld van het bedrijf waar ik naartoe ga. Van de sfeer, maar ook van de persoon bij wie ik solliciteer. Dat gaf me bij NN Group net dat ontspannen duwtje in de rug.’

Weet waar je het over hebt

Of je nu wel of geen voorgesprek hebt met een tussenpersoon; het is sowieso goed om zelf een aantal zaken op een rijtje te zetten voor je ergens op gesprek gaat. Met je mond vol tanden komen te zitten is nooit fijn, maar tijdens je sollicitatie is het helemaal goed om soepel je kennis en kunde te kunnen oplepelen. En als je toch bezig bent, doe je natuurlijk ook het nodige speurwerk naar het bedrijf.

Volgens Ingrid helpt het om dingen op papier te zetten. “Maak een lijstje van taken waar je goed in bent en bedenk overal twee praktijkvoorbeelden bij. Wedden dat je - spanning of niet - veel zelfverzekerder over jezelf praat? Onderzoek ook op welke afdeling je terecht zou komen. Hoeveel mensen zitten er ongeveer, en hoe zijn de processen ingericht? Functioneert de afdeling operationeel, tactisch of strategisch? Zorg dat je het weet. Zodat je ook een kritische vraag terug kunt stellen.”

Werkgevers lijken vaak een schaap met vijf poten te zoeken, maar niemand kan helemaal voldoen aan dat plaatje.