Bewerkt robot Ruben May
Ervaring

Robotisering van de supply chain: mijn nieuwe collega is perfect

We hebben een nieuwe collega op de afdeling, hij heet Robin. Een harde werker die nooit klaagt en zijn taken heel nauwkeurig uitvoert. Jammer alleen dat hij niet zo sociaal is. Hij gaat geen gesprek aan en haalt nooit eens koffie of thee. Maar daar staat tegenover dat hij niet op vakantie gaat en nooit een probleem heeft met overuren. Want Robin is een robot.

Robotisering als een van de prioriteiten

Mijn opdrachtgever ziet robotisering als één van de speerpunten. Binnen de afdeling Masterdata verwerkt Robin aanvragen voor artikelintroducties en –wijzigingen. Deze aanvragen komen binnen via een formulier. Dit dient via het ‘first time right’-principe aangeleverd te worden: alles in één keer goed. Daarna verwerkt de robot de aanvraag en voert hij zijn taken op basis van business rules uit. Als iets fout is ingevuld, geeft de robot meteen terugkoppeling zodat het formulier alsnog goed aangeleverd kan worden. RPA-specialist Bluepond heeft de scripting ofwel programmering gemaakt. Robin opereert in de cloud en is rechtstreeks gekoppeld aan het ERP-systeem. Zijn prestaties zijn dus mede afhankelijk van de kwaliteit van dit systeem.

Focus op meer uitdagende en zinvolle taken

Robotisering heeft de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Officieel spreken we van Robotic Process Automation (RPA). RPA is ontworpen om snel te schakelen tussen verschillende schermen en om keyboard- en muishandelingen te simuleren. Hiermee komt definitief een eind aan menselijke fouten. Ook kunnen medewerkers zich nu toeleggen op hoogwaardige interactie met klanten en op meer uitdagende en zinvolle taken.

"Ons team ziet Robin als versterking, een soort assistent. Nu hij er is, kunnen we focussen op de meer complexe taken en het doorvoeren van procesverbeteringen."

Kwaliteitsverbetering en doorlooptijdsverkorting

Met een RPA-oplossing automatiseer je routinematige en herhalende handelingen. In de laag erboven blijft de regierol bij mensen. De door de robot uitgevoerde taken zijn te volgen via een digitale cockpit. Fouten bij de invoer komen in analyses snel naar boven. Dit zorgt voor continue verbetering van de kwaliteit van de data-aanvoer. Naast kostenbesparingen op menselijke activiteiten zorgt dit ook voor verkorting van doorlooptijden.

Robotisering binnen de Supply Chain

Tussen nu en 2022 wordt een enorme groei van de verkoop van industriële en niet-industriële robots voorzien. Robotisering heeft ook consequenties voor de rollen en functies binnen de Supply Chain. Zoals eerder gezegd, ligt de nadruk nu nog op routinematig werk en is de kwaliteit van het onderliggende bedrijfssysteem medebepalend voor het succes.

Maar gezien de snelle technologische ontwikkelingen voorzie ik dat robots steeds meer en ook moeilijkere taken gaan overnemen.

Bovendien worden de kosten per robot minder, zijn ze steeds gemakkelijker te programmeren en zijn bedrijven door de groeiende economie meer geneigd om te investeren. Zeker in gebieden waar schaarste aan goed personeel is, is robotisering een interessante manier om de productiviteit te verhogen.

Op naar nieuwe rollen: Supply Chain Pilots?

Robotica kan in elk deel van de supply chain een rol vervullen, van grondstofwinning tot aan ‘the last mile’ ofwel de levering aan de eindklant. Al veel organisaties benutten robotsystemen zoals industriële robots, picking robots, kleine drones met rfid en vrachtdrones. In het AD las ik dat 35.000 van de 85.000 arbeidsplaatsen in grote Nederlandse distributiecentra de komende 15 jaar verloren gaan door robotisering. Vanzelfsprekend volgt DPA Supply Chain deze ontwikkelingen op de voet. Dus wie weet, misschien bieden we over vijf of tien jaar ‘Supply Chain Pilots’ aan die via een digitale cockpit robots aansturen en de goederenstromen beheren. The sky is the limit…

Neem contact op met Onno

RikTimmer2

Rik

Business Unit Director Bel Rik +31626564439