Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf

Blog 28 april 2017 4 min. lezen
hr-risk1

Zelfreflectie, zelfbewustzijn en zelfsturing zijn belangrijk om vorm te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarom volgen we bij DPA regelmatig workshops en trainingen, onder andere bij DPA Academy. Een training die ik als zeer waardevol heb ervaren is Persoonlijk Leiderschap: drie avondbijeenkomsten onder leiding van Ralph Touwslager.

In oktober 2016 ben ik als Interim Professional Finance bij DPA Benkis gestart. Dit was een weloverwogen stap uit mijn comfortzone: na vijf jaar werken in de lokale bankwereld wilde ik graag verder kijken. Sindsdien vliegen de dagen voorbij, wat betekent dat ik op mijn plek zit. En ik krijg enorm veel energie van mijn werk. Het mooie aan werken bij DPA is dat je gaandeweg nieuwe aspecten van jezelf én nieuwe kansen ontdekt. Mijn support manager Daphne Kamphuis levert hier een waardevolle bijdrage aan. Zij was het ook die me voorstelde om de training Persoonlijk Leiderschap te volgen. Dit omdat ze soms het idee had dat ik te snel te veel wil. Feedback waar ik me wel in kon vinden…

Scherp blijven

De training vond in januari plaats, met een groepje van acht deelnemers. Het voelde als een veilige omgeving. We konden vrij en open spreken over de zaken waar we op dat moment mee worstelden. In tegenstelling tot wat sommigen denken, gaat het bij persoonlijk leiderschap niet over leidinggeven. Daarvoor heb ik meer gehad aan de training effectief communiceren. Hier heb ik geleerd om gevoel te geven aan een boodschap en deze af te stemmen op mijn gesprekspartners.

Persoonlijk leiderschap gaat vooral over jezelf: leiderschap ontwikkelen over je eigen werk en leven.

Ont-moeten

Onder leiding van Ralph kwam ik er bijna spelenderwijs achter wat ik belangrijk vind en waar mijn grenzen liggen. Ook ben ik me bewuster geworden van het belang van de alledaagse dingen. Een van de dingen die ik heb opgestoken is ont-moeten. Hierbij gaat het erom dat je er zelf voor zorgt dat je gedrevenheid je niet te veel wordt. Het betekent dus ook dat je weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen en dat ook doet. Soms heb je het gevoel dat je in een sneltrein zit. Juist dan is het belangrijk dat je niet over alledaagse dingen heen vliegt, maar stilstaat bij wat er nu gebeurt.

Persoonlijk leiderschap is

  • De doelen die je jezelf hebt gesteld blijven nastreven: in je eigen tempo, niet altijd plankgas.
  • Jezelf vragen durven stellen. En ook: sparren met collega's, managers, je partner en/of je ouders.
  • Stilstaan bij en genieten van wat je hebt bereikt.
  • Hindernissen onderkennen, hier bewust mee omgaan en ze tackelen als dit nodig is.
  • Duidelijk aangeven wat je van de ander verwacht en waar je grenzen liggen, en ook ‘nee’ kunnen zeggen.

Helikopterview

Persoonlijk leiderschap begint dus bij jezelf. Het vereist dat je goed nadenkt over de vraag wie je wilt zijn en regelmatig ‘pas op de plaats maakt’ om de kracht in jezelf te zoeken. Ben ik wie ik wil zijn? Wat heb ik nog nodig? Om deze vragen te beantwoorden, kun je vanuit een helikopterview naar jezelf kijken. Ook kun je veel voordeel halen uit feedback van je manager, collega’s en bijvoorbeeld je partner. Daphne heeft me een boekje gegeven waarin ik belangrijke ontwikkelpunten en dingen waar ik trots op ben kan noteren. Door regelmatig door deze notities bladeren, blijf ik scherp op zaken waar ik aan wil werken. Gedreven en met passie werken is ontzettend fijn, maar het mag je niet te veel worden. Je kunt nu eenmaal niet alles willen…

Tips voor persoonlijk leiderschap:

  1. Zoek en ontwikkel de kracht in jezelf. Wie ben je? Wat wil je betekenen voor anderen/voor jezelf? Wat wil je bereiken? Zelfkennis is de basis van persoonlijke groei en ontwikkeling.
  2. Jij voert de regie. Stel jezelf doelen en streef deze in je eigen tempo na. Voelt je meerjarenplan niet prettig of belemmerend? Laat het even los en stel het bij. Het belangrijkste is dat jij het naar je zin hebt en dat je een goede balans vindt tussen werk en privé.
  3. Sta open voor verandering. Bedrijfstakken zoals de financiële dienstverlening zijn enorm in verandering. Zorg dat je blijft meebewegen.
  4. Stel jezelf vragen en wees je bewust van de keuzes die je maakt. Neem zelf de regie over je leven en werk, en ga bewust om met ‘beren op de weg’ en andere hindernissen. Past iets niet in je planning? Durf - vriendelijk en respectvol - nee te zeggen.
  5. Vertrouw op jezelf. Je weet wat je wilt en kunt. Dus kun je ook op je intuïtie vertrouwen en op basis daarvan bijsturen als iets onprettig voelt. Besteed niet te veel tijd aan nadenken over wat anderen van je vinden.
  6. Gun jezelf tijd.Zorg dat je de tijd hebt om belangrijke dingen goed te doen. Niet alles tegelijk willen doen dus. Neem regelmatig tijd voor reflectie en voor het vragen van feedback op je functioneren.
  7. Richt je aandacht op positieve zaken waar je energie van krijgt. Denk bij voorkeur positief en sta ook stil bij wat al gelukt is. Geniet van de behaalde successen. Denk niet continu aan wat nog allemaal moet gebeuren. En gaat iets niet zoals je had gehoopt? Niet erg, zolang je er maar van leert!