Ontdek waar je krachten liggen

Blog 12 januari 2017 4 min. lezen
Twee vrouwen voor het DPA kantoor in Amsterdam

Zelfinzicht is onontbeerlijk voor succes en geluk in je werk. Lees de tips van Lisanne Schreij!

Je werk zorgt voor het spreekwoordelijke brood op de plank. Maar daarnaast haal je er ook veel voldoening uit, zeker als je waardering ervaart voor de werkzaamheden die je doet. En als je doet waar je goed in bent, neemt de kans op waardering alleen maar toe. Zaak dus om werk te maken van zelfinzicht: weten wat je drijft en wat jou professioneel onderscheidt van anderen. Want die kennis is onontbeerlijk voor succes en geluk in je werk.

Ontdek waar je krachten liggen

Tegenwoordig ontkom je haast niet aan een healthy lifestyle. Dingen doen die goed voor je zijn. Gezond eten, voldoende sporten, sociale contacten onderhouden en ga zo maar door. Dingen die we belangrijk vinden en waar we blij van worden. Is dit ook iets dat je in je  werk terugvindt of zoekt? Doe jij werk dat bij je past en waar je blij van wordt? En weet je al wat je verder nog wilt bereiken?

Word zelfexpert

Volgens wijlen Scott Dinsmore, oprichter van het bedrijf Live your legend, hebben mensen die doen wat ze leuk vinden drie dingen gemeen. Ze zijn ‘zelfexpert’, ze omringen zich met mensen die hen inspireren en ze durven over hun grenzen heen te stappen. Om je te ontwikkelen tot zelfexpert dien je te weten wat jou uniek maakt en wat je waarden zijn. Verder is het belangrijk om aandacht aan je ervaringen te besteden: wat gaat goed, wat niet, wat vond je leuk?

Hieronder zie je een filmpje van Scott Dinsmore uit 2012 op TEdx waarin hij zijn ervaringen deelt over de jaren nadat hij ontslag nam bij een top 500 bedrijf.

Neem de tijd voor reflectie

Uiteraard heb je al de nodige zelfkennis en ideeën over waar je blij van wordt. Maar het kan nooit kwaad om jezelf regelmatig een spiegel voor te houden. Wat zijn je doelen en hoe bereik je die? Waarin kun je je verbeteren? En wat is het effect van jouw gedrag op anderen, en welke vaardigheden kun je nog verder versterken? Bij DPA helpen we dagelijks mensen om deze inzichten op concrete wijze te vertalen naar ontwikkel- en loopbaanstappen. Je kunt zelf veel doen om te ontdekken waar je kracht ligt. Een gemakkelijke start zijn de vele testen die online beschikbaar zijn op onderwerpen als persoonlijkheid, drijfveren, communicatie, teamverband, IQ en taalkennis.

Bekijk deze video over hoe je werk kan vinden en doen dat jij leuk vindt. 

Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheid is het dynamische en georganiseerde geheel van karaktereigenschappen die aan een persoon kunnen worden toegekend zoals voelen, denken en doen. Dit geheel van eigenschappen beschrijft de manier waarop een persoon in verschillende situaties reageert, de manier waarop hij of zij denkt, en waardoor iemand gemotiveerd wordt. De persoonlijkheidstesten die je op internet vindt, zijn veelal gebaseerd op bekende modellen zoals het enneagram dat negen persoonlijkheidstypen beschrijft, de kernkwaliteiten van Daniel Ofman, de Roos van Leary en het Big Five-model dat zoals de naam al aangeeft een karakter beschrijft op vijf hoofddimensies.

Meer testen

Naast je persoonlijkheid zijn er op je werk nog meer dingen belangrijk. Zo is de manier van communiceren van belang in een team, maar ook daarbuiten. Ook zijn er op je werk talloze teamverbanden. Hoe werk jij binnen zo’n verband, wat voor rol past er bij jou? Waar krijg je energie van? Waar word je blij van? Wanneer ben je trots op jezelf? Per onderwerp heb ik verschillende testen opgezocht en getest. Het zijn veelal vragenlijsten die maar weinig tijd in beslag nemen.

Hieronder zie je de lijst die ik voor je heb samengesteld.

Testen persoonlijkheid

Test drijfveren

Testen Communicatie

Testen teamverband

Testen IQ en taalkennis