Must reads: vijf top-boeken over bewuster samenwerken

Blog 22 november 2016 3 min. lezen
blog_header_5

Vijf favoriete managementboeken over bewuster samenwerken van DPA Academy. Van Simon Sinek tot Jitske Kramer, van Patrick Lencioni tot Roos Vonk.

Waarom is samenwerken zo belangrijk? En hoe komt het dat veel mensen ermee worstelen? Nergens anders komen onzekerheden zo goed naar voren als op de werkvloer. Of je nu medewerker bent, teamleider of directeur. Je wilt het goed doen, maar weet soms niet hoe. Of je bent geneigd eerder naar een ander te wijzen dan zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zaken die niet helemaal lekker lopen. Toch is goed samenwerken heel belangrijk. Het brengt je professioneel geluk, vergroot je effectiviteit en zorgt voor een succesvoller bedrijf. Een mooie en bekende zin die me aanzette om hierover na te denken: ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’. Het begint allemaal bij bewustwording. Vijf must reads over bewuster samenwerken.

1. Een voor allen, allen voor een - Simon Sinek

Als leider van een bedrijf of team moet je goed leiderschap tonen. Maar wat is een goede leider eigenlijk? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers naar je luisteren? In een optimistisch boek gaat Sinek voor je op zoek naar antwoorden. Met inzichten uit de biologie, antropologie en evolutieleer vat hij de essentie van goed leiderschap samen. In een notendop: zorg voor een veilige werkomgeving. Voelen mensen zich beschermd, dan werken ze effectiever (samen), nemen meer verantwoordelijkheid, tonen sneller initiatief en zorgen beter voor elkaar. Ook als medewerker heb je hierin een belangrijke rol; iedereen kan (goed) leiderschap tonen. De zin die bleef hangen na het lezen van Sinek? ‘Wees de leider die je altijd wilde hebben’.

2. De Corporate Tribe – Jitske Kramer

Met een laptop en internetverbinding kunnen medewerkers overal aan de slag. Het Nieuwe Werken maakt mensen flexibel en vrij, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Zeker aan de werkgeverskant. Zzp’ers voelen zich minder betrokken bij bedrijven. Niet vreemd, want ze zijn ‘kantoorloos’. Onze werkcultuur lijkt wat dat betreft veel op het nomadenbestaan, vindt Jitske Kramer. In De Corporate Tribe kijkt ze met een antropologische bril naar organisaties, boardrooms en leiders. Vergelijkingen met rituelen, totempalen en stamhoofden leveren bruikbare inzichten op. Wat kun je hiervan leren? Onder andere hoe je als werkgever medewerkers op afstand toch een beetje aan je kunt binden. Maak de momenten dát je elkaar ziet, extra inspirerend. Zodat ze de meetings voor geen goud willen missen.

3. De vijf frustraties van teamwork – Patrick Lencioni

Iedereen heeft weleens meegemaakt dat een samenwerking niet helemaal lekker verliep. Veelgehoorde frustraties binnen teams zijn onder andere gebrek aan (zelf)vertrouwen, angst voor confrontatie en niet resultaatgericht werken. Herken je dit in je team? Lees dan dit boek. Patrick Lencioni leert je frustraties te herkennen, deze te benoemen en er constructief mee om te gaan. In De vijf frustraties van teamwork laat hij via een uitgebreide casus zien met welke beruchte ‘saboteurs’ je weleens te maken krijgt. Het handige model dat hij hierbij hanteert, gebruiken we in de DPA-workshops ‘Samen werken of samenwerken?’. Een praktische handleiding voor teamleden en –leiders!

4. Team op vleugels – Martijn Vroemen

Team op vleugels gaat over de voordelen en valkuilen van samenwerken, maar dan meer vanuit de theorie. Martin Vroemen weet als geen ander dat werken in teams meer plezier en creativiteit oplevert, maar ook een hoop gedoe. In dit pleidooi voor teamwork bespreekt hij alles wat je erover moet weten. Wanneer ben je een groep, wanneer een team? Hoe werk je effectief samen als tijdelijk projectteam? Waarom is samenwerken zo populair, en wat moet je doen om het zo goed mogelijk te laten slagen? Vroemen geeft je praktische tips om goede samenwerking te stimuleren. Een onmisbare bouwsteen voor een succesvolle onderneming.

5. Collega’s en andere ongemakken – Roos Vonk

Van roddelende collega’s tot angstige managers en van teamleiders die verantwoordelijkheden afschuiven tot bazen die spelletjes spelen. Misschien komt de ‘aard van het mensje’ wel nergens zo duidelijk naar voren als op de werkvloer. Sociaal psychologe Roos Vonk kijkt al jaren naar psychologische valkuilen en gedrag op de werkvloer. Collega’s en andere ongemakken is een verzameling van waardevolle inzichten waarmee je anderen beter leert begrijpen en zo ook het beste haalt uit jezelf. Want dat is uiteindelijk de belangrijkste les van Vonk. Er is ‘niets menselijkers dan een mens op de werkvloer’, maar om respectvol om te gaan met anderen, moet je eerst jezelf goed leren kennen.