Must Reads: 5x De Beste Mindfulness Boeken
Mindfulness helpt je beter om te gaan met werkdruk en stress en versterkt je soft skills. Lees hier de 5 boektips van de professionals van DPA.
Augustus is bij ons de maand van de mindfulness. Ofwel: bewustere keuzes maken, in het hier en nu leven en jezelf tijd geven en gunnen om te ontspannen. Deze combinatie van oosterse meditatietechnieken en westerse cognitieve psychologie heeft al veel mensen veel goeds gebracht. Niet alleen privé, maar ook bij hun werk. Wil jij beter omgaan met stress, werkdruk en aandacht? Deze vijf boeken helpen je daarmee.
Mindfulness zweverig? Het is maar net hoe je ernaar kijkt. De positieve effectiviteit en impact op onder meer concentratie, stressgevoel en burn-out is al regelmatig aangetoond. In onderzoek door het Centrum voor Mindfulness bij een grote Nederlandse bank bijvoorbeeld. Daaruit bleek dat 58 managers na zeven mindfulness workshops meer tijd namen voor reflectie (91%), rustiger waren met meer overzicht (87%), zich minder door emoties lieten meeslepen (85%), beter naar zichzelf en anderen luisterden (84%) en een evenwichtiger privé-werk balans ervoeren (69%). Wil je zelf aan de slag met mindfulness? DPA-collega’s die je voorgingen raden deze boeken aan.
1. De monnik die zijn Ferrari verkocht, Robin Sharma
Een van de zeven wijsheden in dit boek van Robin Sharma is om tijd te respecteren. Mensen die hun tijd verstandig gebruiken, worden beloond met een rijk, productief en bevredigend leven. Eerder werden we hier al op geattendeerd in een blog van Bert de Boer. Het boek gaat verder over mensen en hun overtuigingen en (voor)oordelen. En over het vervullen je dromen en het bereiken van je bestemming, als meester over je eigen lot. Dit wordt prachtig verteld vanuit het perspectief van topadvocaat Julian Mantle die een vriend van vroeger de wijsheden wil meegeven die hij opdeed nadat hij na een hartaanval in een spirituele crisis belandde. Het boek wijst je op praktische wijze - stap voor stap - de weg naar een leven met meer moed, evenwicht en innerlijke rijkdom.
2. Mindfulness met Covey - 7 gewoonten voor een stressvrij leven, Michael Olpin en Sam Bracken
Met 'De 7 eigenschappen van effectief leiderschap' bezorgde Stephen Covey miljoenen mensen inspiratie voor een succesvoller en gelukkiger leven. Met dit boek proberen de auteurs hetzelfde te doen voor een leven zonder stress. Daartoe geven ze niet alleen een makkelijk leesbare inleiding op mindfulness, maar ook veel voorbeelden en oefeningen. Oefeningen die je helpen om andere keuzes te maken en zelf de regie te nemen.
3. De kracht van het nu in de praktijk, Eckart Tolle
Ben jij je ervan bewust hoeveel gedachten je laat uitgaan naar het verleden en de toekomst? Gedachten die je afleiden van het Nu? Volgens Eckhart Tolle leef je bewuster en gelukkiger als je je bevrijdt van dit ‘keurslijf’ van gedachten, ervaringen en dogma’s, en leert leven in het Nu. Want het leven is een aaneenschakeling van momenten in het Nu. Eigenlijk heel simpel dus! Als vervolg op de bestseller ‘De kracht van het Nu’ reikt Tolle de benadering aan waarmee je die kwantumsprong in je bewustzijn ook echt kunt maken. Compleet met praktische oefeningen. Geef je over aan het nu en zie hoe zaken zich vanzelf en moeiteloos manifesteren, is zijn devies. Een probleem bestaat nooit in het heden, maar heeft alles met toekomst en verleden te maken. Beiden bestaan alleen in onze geest. Iedere handeling die vanuit het nu ontstaat, zal precies juist zijn.
4. Waarom succesvolle mensen mediteren - de Silicon Valley methode, Hans Peter Roel
Onze CEO Eric Winter blogt regelmatig over de wereld van werken. Die verandert continu. Belangrijk dus dat professionals zich blijven ontwikkelen en zich snel weten aan te passen. Zijn advies is om zelf te blijven werken aan je inzetbaarheid, door je hard en soft skills verder te ontwikkelen. De Silicon Valley Methode helpt je om krachtiger en energieker te werken, je stressbestendigheid te verbeteren en je creativiteit aanzienlijk te verhogen. Wat let je?
5. Wild - over jezelf verliezen, terugvinden en 1700 kilometer hiken, Cheryl Strayed
Cheryl Strayed schrijft uit eigen ervaring over het dieptepunt van haar leven en de keuze om een voettocht van 1.700 kilometer door de wildernis in het westen van Amerika te maken. Alleen, slecht voorbereid en zonder ervaring. Je kunt wel raden hoe emotioneel en fysiek slopend dit is, maar al trekkend evalueert ze haar leven en bouwt ze aan een sterke basis voor een nieuw bestaan. Enorm inspirerend om te leren van andermans ervaring (ook als je de verfilming met Reese Witherspoon in de hoofdrol hebt gezien)!