Marlotte Brundel
Ervaring

De eerste stappen van Marlotte in haar carrière als Trainee Jurist Rijksoverheid

Marlotte Brundel zet de eerste stappen in haar carriere als Trainee Jurist Rijksoverheid

Marlotte Brundel (24) startte in september met het Traineeship Jurist Rijksoverheid van DPA. Na het behalen van haar bachelor Politicologie en twee masters in Internationaal Recht had ze wel een idee van de functie die ze wilde, maar niet welke stappen ze moest zetten om daar te komen. Het Traineeship voelt voor haar als een vangnet, zodat ze vol vertrouwen een start kan maken als junior op de arbeidsmarkt.

“Vanuit DPA kun je ontdekken wat je wel en niet leuk vindt”

Ik kwam rechtstreeks vanaf de universiteit, waar stagelopen of het werkveld ontdekken niet gestimuleerd wordt. Daardoor had ik geen idee waar ik mijn carrière moest beginnen. Met het traineeship kan ik me verder ontwikkelen, blijven leren en worden opdrachten voor me gefaciliteerd. Je krijgt tijdens dit traineeship vier opdrachten in twee jaar, daardoor kun je meewerken in verschillende organisaties en ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Daarnaast heb ik vanuit DPA een ingang bij de Rijksoverheid die ik anders niet had gehad. Die ingang heb ik ook na het traineeship, als ik daar intern wil gaan werken of vanuit DPA gedetacheerd wil worden in die organisatie om vervolgens door te stromen.

“Aan het werk als subsidiemedewerker bij Rijksoverheid”

Momenteel werk ik als subsidiemedewerker bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Hier ondersteun ik het team bij twee regelingen. Enerzijds met de zijinstroom van mensen die bij willen leren, LLO. Anderzijds over digitalisering in het onderwijs, CTL. Daar ondersteun ik teams, houd ik me bezig met administratieve taken en ontwikkel ik mij inhoudelijk op het gebied van subsidieaanvragen. Ik leer hoe zo’n aanvraag in zijn werk gaat, hoe komt het binnen, hoe wordt het beoordeeld en waarom?

“Je doet het samen met een groep trainees”

Naast de opdracht hebben we eens per maand een kantoorwerkdag, waar we met alle trainees samenkomen. Dat is vaak erg gezellig en je leert ook veel van elkaar. We begonnen het traineeship met een deep dive in Den Haag. Hier deden we onder meer een persoonlijkheidstest, waar ik nu nog veel aan heb. In het begin van het traineeship hadden we iedere twee weken een training om onze soft-skills te ontwikkelen, die hebben we nu ook nog, maar minder vaak. Een van de trainingen was met een acteur, daar leer je met lastige situaties op werk om te gaan, bijvoorbeeld een ontslaggesprek. Dat zijn vaardigheden die je niet op school leert, daarom is het fijn dat je daar als junior in meegenomen wordt.

Samen met mijn persoonlijke performance manager kijk ik naar welke opdrachten aansluiten op mijn leerdoelen en interesses, mijn leerweg wordt echt op maat gemaakt.

“Performance Manager voor persoonlijke begeleiding”

De sfeer bij DPA is gezellig, dat merkte ik al tijdens mijn sollicitatiegesprek. Je kunt iedereen aanspreken met vragen, bijvoorbeeld als je niet weet hoe je je uren moet schrijven. Alle collega’s staan voor je klaar en er worden leuke dingen georganiseerd. Daarnaast heb je ook een eigen Performance Manager, waarmee je je doelen bespreekt. Die zijn heel specifiek gericht op wat ik de komende twee jaar wil bereiken. Persoonlijke aandacht heeft echt meerwaarde en was een van de redenen om te kiezen voor het traineeship bij DPA. Je hebt een vangnet en kunt terugvallen op je Performance Manager als een opdracht bijvoorbeeld niet soepel verloopt. Samen kijken we naar welke opdrachten aansluiten op mijn leerdoelen en interesses, mijn leerweg wordt echt op maat gemaakt.

“Meewerken aan een beter leven voor anderen”

Ik wilde altijd bij de VN werken, maar buitenlandse zaken of justitie en veiligheid lijkt me ook interessant. Ik wil meewerken aan een beleid wat ervoor zorgt dat anderen het makkelijker hebben, of dat de samenleving eerlijker wordt omdat geluisterd wordt naar diversiteit. Ik wist wel dat ik zoiets wilde gaan doen, maar niet hoe ik daar binnen kwam. Door de vier opdrachten die ik in de twee jaar van dit traineeship kan doen kom ik er nog beter achter wat ik wel en niet wil, dat geldt voor zowel de organisatie als de opdrachten. Je hebt hier echt mogelijkheden om te ontdekken waar je interesses liggen en hoe je jouw carrière verder wilt vormgeven.

“Aanrader voor andere afgestudeerden”

Ik raad het alle afgestudeerden aan; het is al eng genoeg om afgestudeerd te zijn met een idee van ‘…en nu?’. Met het traineeship krijg je als junior een zachte landing op de arbeidsmarkt en de kans om de eerste stappen te zetten, je mag fouten maken en kunt wennen aan een veertigurige werkweek. Daarnaast deel je de ervaring met andere trainees die in dezelfde groep zitten, je hebt je eigen opdracht, maar doet het toch samen met anderen.

Ook aan de slag als Trainee Jurist Rijksoverheid?

Op 1 maart kun je starten met het Traineeship Jurist Rijksoverheid. Met dit traineeship geven we vanuit DPA talentvolle professionals de mogelijkheid om te ontwikkelen op verschillende rechtsgebieden. Het programma is bedoeld om je te vormen tot deskundige jurist, in staat om juridische uitdagingen van de overheid aan te pakken en bij te dragen aan het algemeen belang.

Meer weten over dit traineeship of direct solliciteren? Klik hier.

DPA recruiter Maayke Jager

Maayke

Business Manager