Leren gaat met vallen en opstaan

Blog 21 januari 2014 2 min. lezen

Tijdens de DPA kerstborrel 2013 kon geschaatst worden. Aangezien ik nog nooit eerder op het ijs heb gestaan, begon ik acuut peentjes te zweten. Ik kreeg een stoel mee. Die bood enige houvast, maar absoluut geen garantie voor succes. Eén ding werd mij direct weer duidelijk: leren gaat met vallen en opstaan!

Leren en ondernemen

Garanties zijn prettig, maar adrenaline is fijner. Voor ik bij DPA Finance kwam, was ik actief bij Adecco in Breda. Een prettige, rustige omgeving waar ik een vast contract had. Eigenlijk alles wat een mens zich kan wensen in deze tijd. Maar ik miste wat! Een uitdaging, iets wat mij uit mijn comfortzone haalde en mij kennis liet maken met nieuwe aspecten. DPA werd mijn avontuur. Ik ging aan de slag als W&S-consultant en kreeg de leiding over een jonge, grillige en gezellige groep. Behalve leidinggeven kwam ik ook in aanraking met datgene waarvoor ik ben overgestapt naar DPA: ondernemen.

Je grenzen kennen

Voor een nieuweling in de finance-markt is het belangrijk om het klappen van de zweep te leren kennen. Vanwege de recessie en toenemende concurrentie wil DPA er graag bovenuit springen in haar markten. Oplossing? Terug naar de basis. Alle processen zijn zo ingesteld dat DPA zich sterk kan profileren ten opzichte van de concurrentie. Dit vraagt om focus, concentratie en zeker ook doorzettingsvermogen.

Oefening baart kunst

Het gezegde ‘oefening baart kunst’ is oud, maar nog altijd zeer toepasselijk. Als beginnend leidinggevende kwam ik in aanraking met nieuwe werkzaamheden, personen, bedrijven en – last but not least – uitdagingen. Een jaar na mijn start kan ik zeggen dat het jezelf (en anderen) trainen, doelstellingen maken en absoluut willen excelleren een positieve invloed hebben gehad op mijn vaardigheden. Zelfreflectie op je functioneren is essentieel. Zo kom je al snel tot de conclusie dat er nog voldoende te leren is. Een echte specialist wordt je niet zomaar! Daarvoor dien ik bijvoorbeeld nog een tig-tal uren te oefenen op de schaatsbaan…