DPA-Professionals-compliance-risk-Freya-Spronk

Freya Spronk

KYC analist
Ervaring

Kickstart je carrière als KYC analist

Over Freya

Freya Spronk is werkzaam als know your client (KYC) analist bij een grootbank. Na een jaar werken als interim professional via DPA, trad ze bij een bank in een medior functie in vaste dienst. Freya is enthousiast over de carrièrestart die ze bij DPA heeft gemaakt en deelt graag haar ervaring met je.

Achtergrond

Freya is vanuit de collegebanken terechtgekomen bij DPA als interim compliance professional. “Ik wist eerst niet wat detachering precies inhield. Logisch, want ik was net klaar met mijn master Opsporingscriminologie. Ik stapte erin zonder duidelijk carrièreplan en liet het allemaal gewoon op me afkomen.” Via DPA vulde zij een opdracht in bij een grootbank in de rol van KYC regisseur. Ze startte bij een afdeling waarbij zakelijke klanten worden beoordeeld. Denk aan klanten waarbij verdachte activiteiten zijn gesignaleerd zoals opvallende, onverklaarbare of ongebruikelijke transacties.

Functie in ontwikkeling

Freya startte als KYC regisseur. “In deze functie ben je bezig met het verzamelen van de nodige documenten waarmee je een compleet klantdossier vormt. Het actualiseren en complementeren van deze klantdossiers doet de KYC analist, de KYC regisseur verzorgt dus alleen de documentatie. Na drie maanden verviel de regisseursrol en kreeg ik de rol als KYC analist, waarbij ik ook tijdelijk een extra rol vervulde waarin ik binnenkomende alarmerende signalen op klanten beoordeelde.” Dat Freya in korte tijd verschillende rollen vervulde, is wel een bijzonder pad. Dit komt omdat haar vakgebied nieuw is en de functie nog volop in ontwikkeling.

Verschuiving van focus

Vroeger lag de focus van banken op het commerciële aspect. Maar de manier waarop mensen hun geld verdienen, is niet altijd ethisch verantwoord. “Denk aan agressieve belastingontwijking. Dat soort zaken waren vroeger meer norm dan uitzondering. Banken beseften dat ze daar geen onderdeel van willen uitmaken en werken samen met de overheid om dit tegen te gaan. De overheid wil voorkomen dat mensen banken en bankrekeningen misbruiken voor het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme.” Inmiddels heeft de overheid wetten zoals Wet financieel toezicht (WFT), Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en de Sanctiewet (SW) opgesteld.

Wat doet een KYC analist?

Freya beoordeelt bestaande, zakelijke klanten. “In mijn functie als analist vorm ik een totaalbeeld van de klant en voeg dit samen in een dossier. Dit komt tot stand door gedegen deskresearch. Wat doet de klant? Wat is de website? Wordt hij in de (social)media in verband gebracht met negatief nieuws of schandalen? Aan de hand daarvan deel ik een klantdossier in op een bepaalde risicocategorie. Bijvoorbeeld neutraal, medium of verhoogd.”

Lees meer over wat een functie als KYC analist inhoudt en bekijk ons traineeship.

“We zijn geen detectivebureau, maar je moet wel dingen kunnen zien die er niet dik bovenop liggen.”

Belangrijke vaardigheden KYC analist

Wat belangrijke vaardigheden zijn voor een KYC analist? “Analytisch ingesteld zijn en daarbij het vermogen hebben om te onderzoeken. We zijn geen detectivebureau, maar je moet wel dingen kunnen zien die er niet dik bovenop liggen.” Daarnaast is het volgens Freya belangrijk dat je objectief bent. Ga niet af op de mening van een ander, maar ga zelf kijken en doe brononderzoek.” Tot slot is sociaal zijn ook een belangrijke vaardigheid. “Dat zou je misschien niet zo snel denken, maar je schakelt veel met andere afdelingen en overlegt met collega’s. De ene keer beoordeel ik een autobedrijf en de andere keer iets anders. Dan is het fijn als je collega’s in die business wat kan vragen.”

Ook iets voor jou?

Zou Freya anderen aanraden om te solliciteren naar een functie als interim compliance professional bij DPA? “Ja. Bij DPA is prettig persoonlijk contact. Alles was bespreekbaar en mijn fieldmanager kwam zelfs langs bij de opdrachtgever. De invulling van een functie als KYC analist is per bank heel verschillend. Als je in KYC sterk wil worden, is werken als interim compliance professional daarom de juiste keuze. Je hebt de mogelijkheid om verschillende opdrachtgevers mee te pakken en krijgt veel kansen in groei en ontwikkeling. Detachering is ook ideaal voor professionals die nog niet goed weten wat ze binnen compliance willen. Dankzij DPA heb ik een mooie carrièrestart gemaakt.”

Meer weten over werken bij DPA?

Neem contact op met