dpa juridisch uht

Agnes Piskor

Juridisch professional bij UHT
Ervaring

Jurist Agnes: “bij DPA voel ik me een vis in het water”

Agnes Piskor is een juridisch professional bij DPA Professionals en momenteel gedetacheerd bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), een apart onderdeel van Dienst Toeslagen wat voorheen een onderdeel was van de Belastingdienst. Hoe ze bij DPA terecht kwam, hoe dit haar bevalt en wat ze in haar huidige functie betekent voor de UHT en de gedupeerde gezinnen? Agnes neemt ons mee in haar verhaal.

“DPA onderscheidt zich met bevlogenheid en betrokkenheid”

Na mijn Master Globalisation and Law ging ik op zoek naar werk. Via Indeed vond ik een vacature van DPA. De website sprak me direct aan. Ik reageerde en binnen twee dagen zat ik bij hen aan tafel. Dat illustreert de kenmerkende bevlogenheid van DPA, die vanaf het eerste contact voelbaar was.

“Het is een bewogen omgeving, om wat de ouders in de toeslagenaffaire is aangedaan”

Ik ben in november 2022 gestart bij UHT, op de afdeling VPD (Afdeling Verzoek Persoonlijk Dossier) als AVG/WOO-controleur. Dat betekent dat ik de gelakte dossiers van slachtoffers in de toeslagenaffaire controleer. Waar nodig hak ik knopen door over informatie in de dossiers met betrekking tot de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de WOO (Wet Open Overheid). 

Dit is een bewogen omgeving, om wat de ouders in de toeslagenaffaire is aangedaan. Ik neem mijn taak dan ook uiterst serieus. Het is belangrijk om de AVG na te leven, omdat je dat verplicht bent als overheidsorgaan. Maar omdat je te maken hebt met de belangen van de Dienst Toeslagen, van de UHT én van de gedupeerde gezinnen zijn er veel afwegingen te maken. Elk dossier is uniek, je kan en mag niet alles over één kam scheren. De context is heel belangrijk en elk besluit moet goed onderbouwd worden.

 

“Bij DPA voel je dat je onderdeel bent van iets groters. Door dit soort dagen voel ik me bij DPA als een vis in het water.”

“Deze functie past bij mijn kennis en vaardigheden én bij mijn persoonlijke situatie”

Ik heb een juridische achtergrond en in mijn studie heb ik ook privacyrecht gehad. Ik weet daardoor hoe ik om moet gaan met een politiek besluit of wetgeving. Ik zet politiek jargon om naar de praktijk. Ook mijn oplossingsgerichtheid en oog voor knelpunten maakt dat ik naast mijn kerntaken de processen waarin ik werk, soepeler laat verlopen waar mogelijk. 

Er is veel vraag naar mensen met mijn achtergrond, vooral op het gebied van de WOO (Wet Open Overheid). En als er aan alle kanten kansen op je af komen is een talent manager heel erg behulpzaam. Ik spar met hem over mijn huidige situatie en mijn visie op de toekomst en zo kijken we samen welke opdracht het best aansluit. Ik kom altijd met een goed gevoel uit zo’n gesprek. Je hebt dan iemand gesproken met kennis van de arbeidsmarkt en verstand van zaken. Ik voel me gehoord en gezien en kan verder met de adviezen.

Ik heb via DPA op twee verschillende opdrachten gesolliciteerd. Dat ik koos voor mijn huidige opdracht had te maken met de taken en het feit dat ik bij deze functie hybride zou kunnen werken. Dat past veel beter bij mijn persoonlijke situatie als moeder.

“Ik maak me hard voor zaken die beter kunnen”

Als kritisch denker weet ik ook mijn eigen visie en besluiten goed te onderbouwen. Dit maakt dat ik niet altijd meega met het management, maar zaken objectief blijf bekijken. Een uitdaging waar ik tegenaan loop tijdens mijn werkzaamheden is het verbeteren van communicatie en transparantie. Omdat er regelmatig iets misgaat in de communicatie lopen we op onze afdeling soms achter de feiten aan. Ik maak me er hard voor om dit soort zaken op te lossen. Ondanks dat ik nog niet zo lang bij de UHT werk, voel ik me hierin wel gehoord.

“DPA faciliteert en stimuleert het contact met andere gedetacheerden”

Bij DPA voel je dat je onderdeel bent van iets groters. Zo houden ze bijvoorbeeld informele lunches met andere DPA professionals en ook vitality-challenges. Ik heb meegedaan aan een volleybal-challenge in Scheveningen. Je speelde steeds in een ander team en de dag werd afgesloten met lekker eten en drinken. Door dit soort dagen voel ik me bij DPA als een vis in het water. Je ontmoet zo veel andere professionals waarmee je leuke en verdiepende interactie hebt. Ik vond het prettig om mijn werksituatie met anderen te kunnen vergelijken en heb er veel blijvende contacten aan overgehouden.

“Bij DPA blijf je jezelf ontwikkelen”

Ik kan tal van cursussen volgen bij DPA. Zo heb ik al een cursus in effectief communiceren en een assertiviteitstraining gedaan. Je volgt de cursussen na werktijd maar ik vond dat niet erg. Het was erg waardevol en ik heb er veel baat bij gehad. Je bespreekt situaties uit de praktijk en leert herkennen waarom je tegen bepaalde zaken aanloopt. Ik vind het helemaal geweldig dat je dit aangeboden krijgt. Voor de toekomst wil ik mijn CIPP/E-certificaat nog behalen. Een heel belangrijk certificaat voor mijn loopbaan en mogelijke specialisatie richting privacy. Ik heb het besproken met mijn talentmanager, en DPA wil mij hierin faciliteren. Fijn om te weten dat ik bij DPA nog lang niet uitgegroeid ben!

Ook een leuke, juridisch inhoudelijke baan?

Neem contact op met Diederik

DPA recruiter Maayke Jager

Maayke

Business Manager Bel of WhatsApp: +31 651601809