DPA Professionals Procurement jong inkooptalent binden boeien door focus competentie ontwikkeling
Case

Het binden en boeien van jong inkooptalent door focus op competentie ontwikkeling

Young professionals met matchende ambities vinden en behouden is voor veel organisaties een tijdrovend proces. Daarom ontwikkelde DPA het trainee programma voor inkoopprofessionals. Met dit programma nemen we niet alleen de werving & selectie van young professionals uit handen, maar we leiden ze ook op. Sinds begin dit jaar doorlopen drie trainees het programma bij zorggroep ZorgSaam in Zeeland. “Dat ze nu al zelfstandig complexere inkooptrajecten oppakken, had ik nooit verwacht”, vertelt hoofd inkoop Kim Berghuis.

Selectieproces inkoopprofessionals

Hoe selecteer je de juiste inkoopprofessionals voor een functie? Voor de selectie van professionals die DPA in dienst neemt, gebruiken we een zelf ontworpen ontwikkelhuis. En sinds een jaar of twee hebben we die kennis omgevormd tot een werkwijze die we graag inzetten voor werving & selectie en deta-vast vraagstukken voor onze klanten. Door professionals op drie punten te selecteren en te ontwikkelen, kunnen ze een snelle groei doormaken. Of dat nu onze eigen mensen zijn, of kandidaten van de klant.

Ontwikkelhuis

We stellen per persoon een gericht ontwikkelplan op en focussen daarbij op drie punten:

  1. competenties
  2. vakgerichte opleidingen en trainingen
  3. relevante ervaring

Matching op basis van competenties

Om de juiste match te maken tussen functie en kandidaat beoordelen we kandidaten al in de selectiefase op competenties. Dit doen we met behulp van de TMA Talentenanalyse, een instrument dat op basis van 312 meerkeuzevragen een uitgebreid rapport oplevert dat de persoonlijke drijfveren en talenten in beeld brengt. Uit het rapport blijkt of de professional qua competenties bij de functie past en aan welke ontwikkelpunten hij of zij nog moet werken. Binnen DPA worden de resultaten besproken met inkoopprofessional Ruud Grutter, specifiek opgeleid voor de beoordeling van TMA rapporten.

Essentieel voor werving jong talent

Als we een talent voor de klant selecteren, vormt het competentieprofiel dat de klant schetst het uitgangspunt voor de selectie. Vaak helpen we om dat op te stellen. Bij de selectie van jong talent met weinig tot geen werkervaring is deze stap extra belangrijk. Aan de hand van het vastgestelde profiel en de uitkomst van de TMA Talentenanalyse selecteren we een in aanleg passende kandidaat en bepalen we een persoonlijk ontwikkeltraject.

Meer dan een leuke baan

‘De millennials van nu zijn niet op zoek naar het hoogste salaris, maar naar ontwikkeling & purpose. Daar legt DPA met het trainee programma de focus op’, vertelt business line manager Adam Glabus. ‘Investeren in jong talent levert ambitieuze kandidaten op die meer willen dan alleen een leuke baan. Precies het soort jong inkooptalent dat past bij de unieke karakters van onze klanten.’ Deze aanpak zorgt ervoor dat kandidaten zich beter en voor langere tijd aan de organisatie binden. ‘Zo zorgen we ervoor dat de zogenoemde high potentionals doorgroeien binnen de organisatie van de klant. Deze werkwijze heeft DPA met veel succes bij meerdere klanten ingezet. Zo kregen we van onze klant Zorgsaam de mooie opdracht om via ons trainee programma drie starters binnen twee jaar volledig op te leiden tot inkoopadviseur.’

De ervaring van ZorgSaam

‘De drie junior inkoopadviseurs bevallen uitstekend. Ze stellen goede vragen, zoeken zelfstandig naar oplossingen en kijken kritisch naar de processen. Dat zet mij ook weer aan het denken. Ze zijn alle drie enorm snel vooruitgegaan in hun ontwikkeling. En dat tijdens een implementatie van een nieuw ERP-systeem en de hectiek rondom het coronavirus. Dat ze nu al zelfstandig complexere inkooptrajecten oppakken, had ik nooit verwacht. Natuurlijk ondersteun ik ze, maar ze zijn zelf de kartrekker. Ik vind het mooi om te zien hoe jonge mensen zich in het vakgebied ontwikkelen naar volwaardig inkoopadviseur. DPA ondersteunt en begeleidt het gehele traject door middel van training en coaching. Ik ben zeer tevreden over het programma.’

- Kim Berghuis, hoofd inkoop bij ZorgSaam.

Coaching

Associate Erwin Piet begeleidde de drie professionals in hun competentieontwikkeling door middel van coaching. In maandelijke coachingsgesprekken gaat hij in op twee ontwikkelpunten: de opstelling als inkoper naar collega’s en het effect van bepaald vertoond gedrag. Daarbij vormt de TMA Talentenanalyse de basis. Naast zijn werk als inkoopmanager heeft Erwin Piet ook een eigen coachingspraktijk. ‘Door deze combinatie kan ik mijn coaching richten op zowel de competentie- als vakinhoudelijke ontwikkeling van mijn coachees. Wat ik mooi vind om te zien, is dat iedereen het doel op zijn eigen manier bereikt. Daar waar de een van snelheid houdt, gaat de ander meer voor zorgvuldigheid. De kandidaten zijn gretig om te leren en gaan in de praktijk met de handreikingen aan de slag. Op deze wijze leren ze snel wat voor ze werkt en wat niet.’

Vakgerichte trainingen en opleidingen

DPA is partner van InkoopAcademie. De inkoopspecialisatie van DPA omarmt het daar gedoceerde inkopen met businessfocus als onderdeel van haar eigen DNA. Alle DPA inkoopprofessionals doorlopen eerst een basistraining bij InkoopAcademie en volgen daarna meerdere inhoudelijke trainingen en opleidingen. Denk aan Europees aanbesteden, ITIL en PRINCE2. De inkoopopleidingen die onze talenten volgen, bepalen we op basis van de werkomgeving van de klant en de specifieke uitdagingen daarbinnen. De UAV-GC training van CROW is bijvoorbeeld geschikt voor een professional die aan de slag gaat binnen een technische inkoopomgeving.

Ondersteuning nodig?

Het traject bij ZorgSaam ronden we binnenkort af en de kandidaten treden daar in vaste dienst. We wensen Isis Ouwerkerk, Fikri Kaya en Sylvia Rijksen veel succes toe met het vervolg van hun carrière. Benieuwd wat DPA voor jouw organisatie kan betekenen? Lees meer over onze dienstverlening of neem vrijblijvend contact met ons op.

Meer lezen over ons vakgebied Procurement?
Meer weten over onze inkoopprofessionals?

Neem contact op met Onno