@ DPA PeopleGroup Inkoopprofessionals: steile leercurve dankzij interimwerk

Case 19 april 2017 3 min. lezen
Vrouw man zithoek

Automatische pilootwerk zit er niet in als je voor tijdelijke opdrachtgevers werkt. Je hopt van klus naar klus en leert bedrijven binnen korte tijd goed kennen. Anderhalf jaar terug maakte ik de stap naar DPA PeopleGroup Inkoopprofessionals. Al snel zat ik bij Sociaal Domein bij de Regio Gooi en Vechtstreek. Mijn leercurve liep ineens steil omhoog; ervaring die ik trots meeneem naar m’n volgende opdracht.

Klaar voor iets nieuws

Ik hoorde de naam DPA al een paar keer vallen in de wandelgangen toen ik Facility Management studeerde. Tijdelijke opdrachten passen perfect bij mijn vakgebied: je wordt ingevlogen om een probleem op te lossen en als dat is gelukt, ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen DPA me benaderde met de vraag of ik wilde samenwerken, hoefde ik niet lang na te denken. Ik was klaar om me verder te ontwikkelen, nog beter te worden en wist dat nieuwe uitdagingen de beste manier zijn om grote sprongen te maken.

Goede professionele leerschool

Op die behoefte speelt DPA als geen ander in. Het bedrijf stelt opleidingen ter beschikking om je te kennis te verbreden en je verder te specialiseren. Zo volgde ik een cursus effectieve communicatie waarin ik kort en bondig, proactief en assertief leerde communiceren. Ook begon ik met de opleiding NEVI II, waarmee ik me verder ontwikkel tot specialist in mijn vakgebied. Voor mijn sollicitatie bij mijn eerste opdrachtgever regio Gooi en Vechtstreek had ik deze opleidingen niet per se nodig. Er was direct sprake van een match. De beste man hield wel van doorpakken; binnen drie dagen zat ik er op kantoor.

Sprong in het diepe

Er was dan ook veel te doen op het gebied van inkoop. Juist op dat moment werd een deel van de gezondheidszorg van de centrale overheid overgedragen naar gemeenten binnen Nederland. Om hierin te kunnen voorzien, startten gemeenten allerlei inkooptrajecten op om ervoor te zorgen dat ze meer dan genoeg gezondheidszorg gecontracteerd hebben voor haar inwoners. Vanaf dag een begeleidde ik interessante inkoopprocessen voor allerlei typen zorg, van jeugdhulp tot -reclassering en van huishoudelijke hulp tot beschermd wonen.

Steile leercurve

Best een uitdaging, want je komt een organisatie binnen op het moment dat er veel verandert. Je weet veel van je vak, maar bent inhoudelijk niet altijd op de hoogte van de wereld waarin je terechtkomt. In mijn geval werkte de organisatie ook nog met een innovatief inkoopsysteem dat ik moest leren kennen. Sommigen zouden dit als verlammend ervaren, voor mij werkte het als een trein. Binnen afzienbare tijd vond ik mijn weg binnen de regio Gooi en Vechtstreek en werkte ik op hetzelfde niveau als mijn collega’s. Natuurlijk hielp DPA vanaf de zijlijn: via telefoontjes, whatsappjes en inhoudelijke feedback.

Verwachtingen overtreffen

Voor interim-werk moet je leergierig zijn; je stopt je capaciteiten en kwaliteiten in een soort snelkookpan. Er wordt van je verwacht dat je snel kunt schakelen. Je moet gestructureerd werken en sociaal zijn, analytisch sterk en in staat om mensen te verbinden. Vooral aan die laatste eigenschap heb ik het afgelopen jaar erg veel gehad. Als tijdelijke kracht probeer je niet alleen soepel mee te draaien, maar ook de verwachtingen van je opdrachtgever zo veel mogelijk te overtreffen. Ik heb goede relaties weten op te bouwen met leveranciers. Op basis hiervan kan ik onderhandelen voor goede afspraken.

Tips voor je eerste opdracht

In september wissel ik waarschijnlijk van opdracht en heb ik geen idee waar ik terechtkom. Wél breng ik nieuwe ervaring mee op het gebied van inkoop en verandermanagement en weet ik hoe ik me moet gedragen. Een aantal adviezen van een relatief ervaren interim inkoper: vertrouw op de ervaring die je al hebt. Laat zien dat je er zin in hebt, je goed bent voorbereid en positief bent ingesteld. Stel vragen, zo veel mogelijk, al lijken ze nog zo dom. Neem initiatief en denk mee. Je bent er niet alleen om oplossingen te bieden, maar ook om nieuwe dingen te leren. En dat is het leukste wat er is.