De Supply Chain van de toekomst: flexibel en elke dag een stukje beter…

Blog 24 april 2018 3 min. lezen
Man whiteboard

De wereld is continu in beweging en daarmee zijn supply chains dat ook. Lees in deze blog van Interim Professional Rick Jansen meer over de supply chain van de toekomst!

Elke twee weken brengt modegigant Zara een nieuwe collectie uit. De doorlooptijd van ontwerp naar productie en distributie tot verkoop is slechts vier weken. Voor deze organisatie is de supply chain uitgegroeid tot een strategisch wapen. Om op deze manier concurrentievoordeel te behalen, is het essentieel om de processen goed te kennen en beheren en de ketenprocessen en -structuur goed in te richten. Dit begint bij procesbewustzijn. Ook is het belangrijk dat de organisatie uitblinkt in operationele, IT- én managementvaardigheden.

Met een superresponsieve keten inspelen op de nieuwste fashiontrends. Of net als discountketen Action een recordaantal van 197 nieuwe vestigingen openen. Het inrichten van een flexibele supply chain zorgt voor kostenefficiëntie, lenigheid én snelheid. Dit vraagt om operationele excellentie door toepassing van best practices, een dynamische supply chain infrastructuur en integraal ketenbeheer. En ook om gestroomlijnde IT-ondersteuning en verdergaande integratie van informatie uit de fysieke en financiële supply chain. Naast procesbewustzijn is het belangrijk dat de organisatie steeds beter met de veranderende marktomstandigheden leert omgaan. Dit is een basisvoorwaarde voor succes.

Integraal procesbeheer

Zijn alle processen in de organisatie en de keten bekend? Als dit zo is, kun je de processen omschrijven. Documenteer de processen en creëer een Process Architectuur Model (PAM). Zo maak je zichtbaar wat er in de supply chain speelt en hoe dit plaatsvindt. Als het proces omschreven is, kan je bepalen waar en waarop de prestatie gemeten wordt. Voor de uitvoering, het beheer en het meten van de processen dienen proceseigenaren aangewezen te worden. Op deze manier kom je tot integraal beheersen, en vooral ook continu aanpassen en waar nodig vernieuwen van processen.

Kennis en vaardigheden

Hoe kom je aan de juiste kennis en vaardigheden? Ervaring opdoen volstaat allang niet meer.

"Bij DPA onderzoeken we steeds wat nodig is om functieprofielen succesvol in te vullen, en scholen we supply chain professionals continu bij en bouwen we aan de benodigde soft skills."

Zeker voor leidinggevenden in organisaties met een procesgeoriënteerde cultuur geldt dat het enorm belangrijk is om over de juiste (inter)persoonlijke en managementvaardigheden te beschikken.

Analytisch vermogen

Naast soft skills zoals communicatieve vaardigheden kijken we ook naar het analytisch vermogen. Dit omdat steeds meer beslissingen op basis van feiten worden genomen in plaats van op gevoel en inschatting. Analytische mogelijkheden geven bedrijven begrip van wat er gebeurt en waarom, en of iets nogmaals kan optreden. Ook biedt het inzicht in de impact van beslissingen.

"Zaak dus om voor de Supply Chain data te benutten en geavanceerde analyses in te zetten om meer inzicht in de toekomst te krijgen en proactief te zijn."

Continu verbeteren

Als de processen integraal beheerd kunnen worden, is de organisatie toe aan het continu verbeteren ervan. Vanuit de lean-filosofie is een breed scala aan praktische tools beschikbaar om bijvoorbeeld doorlooptijden te verkorten, verspilling te elimineren en de klantwaarde te maximaliseren. Value Stream Mapping past goed in deze verbeterfilosofie als hulpmiddel om de waarde van alle activiteiten in een proces zichtbaar te maken. Datzelfde geldt voor 7 wastes-sessies. Hierbij wordt een proces op basis van zeven vormen van verspilling besproken met de operatie en worden de verspillingen inzichtelijk gemaakt. Lukt het jouw organisatie om net zo LEAN te werken als Daily Fresh Food?

Bekijk het filmpje in de link.

Flexibilisering in vogelvlucht

Zo zijn we in vogelvlucht langs de theorie uit Business Process Management, Supply Chain Agility en Lean Management gelopen. Door deze inzichten in de praktijk samen te brengen, wordt de supply chain van je organisatie elke dag een stukje beter. Hoe pakt de organisatie waar jij werkt dit aan? Ik ben benieuwd naar je ervaringen, je kunt ze hieronder delen in het veld ‘Reactie’.

Ontdek hier onze supply chain vacatures

Neem contact op met Onno

Directeur Stuur een bericht