blog_header_6
Kennis

Besturing en inrichting van de keten: hoe twee disciplines elkaar versterken

Door innovatieve systemen in te zetten, kunnen supply chains sneller, efficiënter en slimmer functioneren dan ooit. DPA Supply Chain Systems is een nieuw bedrijf dat opdrachtgevers ondersteunt bij het vormgeven van hun digitale supply chain. We zorgen bijvoorbeeld dat supply chain processen en applicaties optimaal op elkaar aansluiten en helpen om technische omgevingen te transformeren. Ook stellen we organisaties in staat om supply chain data te ontsluiten en databronnen beter te benutten bij strategische en tactische beslissingen. Als ‘vakidioot’ die net een eerste opdracht heeft afgerond, voel ik me hier helemaal op mijn plek.

In 1995 begon ik, Jorrit Bordens, mijn logistieke carrière als Onderofficier Bevoorrading bij Defensie. Hier zorgde ik voor uitgifte en inname van oefenmateriaal en kledingpakketten voor militairen op missie. Daarna heb ik veel ervaring opgedaan in fashion logistics, waar ik zowel supply chain- als IT-rollen vervulde. Al met al heb ik ruim 20 jaar cross-over ervaring met supply chains en IT. In die periode heb ik gezien dat het op de juiste manier bij elkaar brengen van deze twee disciplines veel toegevoegde waarde biedt. Vandaar mijn keuze voor DPA Supply Chain Systems. Hier werk ik als Interim Professional mee aan het vormgeven van de digitale supply chains van de toekomst.

Inefficiënties in de keten voorkomen

Het komt veel voor dat er inefficiënties in de keten ontstaan doordat eerdere keuzes op IT-vlak niet (meer) aansluiten bij de processen. Dit leidt dan tot workarounds en ad hoc-tussenoplossingen in bijvoorbeeld Excel. Vaak blijkt hierbij dat tijdens de selectieprocedure of de implementatie of inrichting van een applicatie niet de juiste keuzes zijn gemaakt. Dan is een verandertraject kostbaar, tijdrovend of heeft het een te grote impact.

Kennis van supply chain-technologie

Hoe waardevol zou het zijn als een organisatie voldoende kennis en expertise in huis heeft om de juiste afwegingen te maken bij die selectie of implementatie? Een aan de opdrachtgever toegewijde expert die een passende best-of-breed oplossing selecteert? En die niet gebonden is aan een merk of implementatiepartner? In dit concept zie ik een nieuwe rol: de Supply Chain Architect. Die bouwt de bestaande supply chain om naar de volgende stap, op basis van de randvoorwaarden die samen met de opdrachtgever gedefinieerd zijn. Hij of zij brengt hiertoe waardevolle ervaring in, plus kennis van wat supply chain-technologie te bieden heeft. Ook op het gebied van hard- en software.

"Met de juiste BI-tools kunnen zij – op basis van hun diepgaande kennis van de supply chain - een waardevolle link realiseren tussen supply chain data en operationele grip."

De supply chain control tower

Naast de inrichting is er steeds meer aandacht voor de besturing van de supply chain op tactisch en strategisch niveau. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de data die in de organisatie en bij partners aanwezig zijn. Deze ontwikkeling is een paar jaar geleden ingezet en wordt steeds meer geadopteerd binnen organisaties die meer grip op hun supply chain willen krijgen: de supply chain control tower. Deze geeft volledige supply chain visibility. De data die het supply chain proces genereert worden gepresenteerd in dashboards. Deze zijn door de Systems Professional bedacht en vervaardigd. Hier zien we een paar bekende rollen terug: de Supply Chain Analyst en de Supply Chain Engineer. Met de juiste BI-tools kunnen zij – op basis van hun diepgaande kennis van de supply chain - een waardevolle link realiseren tussen supply chain data en operationele grip.

Productiviteitsdashboard

Ik heb inmiddels mijn eerste opdracht erop zitten: bij Intersafe als Manager Logistieke Administratie. Hier heb ik onder andere aan een productiviteitsdashboard gewerkt, die erg waardevol voor de organisatie blijkt. Het maakt de productiviteit van verschillende units inzichtelijk. Tevens kan het de inzet van mensen voorspellen, evenals het aantal orderregels per unit en ordersoort. Uiteindelijk wordt het doel van het dashboard gehaald: kostenbeheersing en transparantie, wat denken we te doen versus wat hebben we gedaan.

Vakgenoot of vakidioot?

Er is veel belangstelling voor onze propositie bij de opdrachtgevers van DPA. Vandaar dat ik samen met mijn collega Sophie Dik ons team graag wil versterken met ambitieuze Supply Chain Engineers, Supply Chain Analisten en Supply Chain Architecten. Als Business Unit Manager van DPA Supply Chain Systems bouwt Sophie aan een community van ervaren specialisten. Voor mij persoonlijk natuurlijk ook erg leuk om nog meer te kunnen sparren met vakgenoten en vakidioten, in de goede zin van het woord. Iets voor jou misschien? Neem dan vooral contact met ons op.

Neem contact op met Ernst

DPA Professionals supply chain logistics business manager Ernst Gerolt

Ernst

Business Unit Director Bel Ernst +31622386013