DPA Professionals Engineering blog Francisco droombaan als international field service engineer
Ervaring

Bestemming bereikt: Francisco’s droombaan als field service engineer

Over Francisco

Interim professional Francisco van Os vliegt de wereld rond als international field service engineer bij Marel. Hij installeert, onderhoudt en repareert machines voor de kippenindustrie. “Door het sterke netwerk van een detacheringsbureau krijg je de kans om te zoeken naar een baan die perfect bij je past. Via DPA heb ik mijn droombaan gevonden.”

Werken bij een wereldmarktleider

Als wereldmarktleider in geavanceerde pluimveeverwerkingssystemen en -diensten, ondersteunt Marel Poultry klanten bij het verbeteren en innoveren van de verwerking van pluimvee. Van het ontvangen van de kip tot aan het inpakken van het product. Francisco installeert de machines op uiteenlopende locaties, stelt ze af en maakt ze gereed voor gebruik. Daarnaast verzorgt hij het (preventief) onderhoud.

Diverse klanten en locaties

Francisco’s werk is door de uiteenlopende klanten en locaties sterk afwisselend. “Marel heeft klanten over de hele wereld. Daar vlieg of rijd ik naartoe. Eens per zes weken krijg ik een nieuwe werkplanning. Voordat ik naar de klant ga, neem ik de opdracht en systeemhandleidingen door. Daarnaast check ik of alle onderdelen die de klant besteld heeft, verzonden zijn.” Vervolgens overlegt Francisco zijn opdracht met de werkvoorbereider. “Hij regelt mijn hotel en vervoersmiddel en deelt mijn contactgegevens met de klant.”

Reizen, ook tijdens corona

Of je alleen naar de klant reist of met collega’s, is afhankelijk van je ervaring en de grootte van de opdracht. De reistijd loopt uiteen van 4,5 uur met het vliegtuig tot 14 uur met de auto. “Reizen doe ik heel graag. Het contact met de klant en het ontmoeten van mensen uit verschillende landen vind ik fantastisch.” Omdat Francisco in een cruciale sector werkt, mag hij ook tijdens de coronacrisis blijven vliegen. “Werk je in de voedingsindustrie, dan krijg je een brief mee naar het vliegtuig die dat aantoont. Marel geeft ons extra beschermingsmiddelen mee, zoals desinfectiegel, handschoenen en mondkapjes. Ook worden we elke week getest.”

“Ik zou echt niks anders meer willen dan wat ik nu doe.”

Werken in het buitenland

Als Francisco bij de klant op locatie aankomt, bespreekt hij de werkzaamheden en gaat hij meestal direct aan de slag. “Ik check de levering, controleer de onderdelen en kijk of de apparaten goed functioneren. Hoe lang ik op locatie verblijf, varieert van een lang weekend tot drie weken.” Daarbij maakt hij lange dagen van tussen de 10 en 12 uur per dag. “Een leuke bijkomstigheid als we een aantal weken als team bij de klant werken, is dat we dan de ruimte hebben om op vrije dagen samen uit eten te gaan en de stad te ontdekken.”

Bestemming bereikt

Als interim professional bij DPA kun je bij uiteenlopende, toonaangevende organisaties aan de slag. “Je kunt van alles een beetje proeven. De afgelopen vier jaar heb ik via DPA verschillende functies gehad met een totaal andere inhoud. Ik startte het eerste jaar bij Aspen als werkvoorbereider en werkte daarna twee jaar als project engineer bij Van Geloven. Door het sterke netwerk van een detacheringsbureau zoals DPA krijg je de kans om te zoeken naar de baan die perfect bij je past. Ik weet zeker dat ik die nu gevonden heb. Ik zou echt niks anders meer willen dan wat ik nu doe.”

Belangrijke vaardigheden

Als international field service engineer is het belangrijk dat je beschikt over technologische kennis. “Je moet het product door en door kennen en weten wat elke machine met het product doet. In mijn geval de kip. Ik volg regelmatig trainingen via Marel. Dit zijn enerzijds technische trainingen over machines en anderzijds klantcommunicatietrainingen. In mijn werk mag ik ook een stukje sales oppakken.”

DPA Professionals blog werken als international field service engineer
Francisco aan het werk bij Marel

Ook iets voor jou?

Voor een functie als international field service engineer is het heel belangrijk dat je het leuk vindt om te reizen. “Ik werk 85 procent van de tijd in het buitenland en ben dus zelden thuis. Voor mij is dat geen probleem. Wil je net als ik in de kippenindustrie aan de slag? Dan moet je er ook rekening mee houden dat je vaak in een koude omgeving werkt met bloed en stukjes vlees. Daar moet je tegen kunnen.”

“Gewoon doen”

“Als interim professional ben ik nieuwe uitdagingen aangegaan en heb ik ontelbaar mooie ervaringen opgedaan. Ik heb voor mooie bedrijven mogen werken en leuke nieuwe mensen leren kennen. Wil je iets anders dan je huidige functie, maar twijfel je om de stap naar detachering te zetten? Dan zeg ik: gewoon doen. Via DPA heb ik mijn droombaan gevonden.”

DPA Professionals International Field Service Engineer Francisco van Os en manager DPA Engineering Faissal Belkasmi
Tekenmoment. Links manager Faissal en rechts Francisco