7 carrière tips voor starters

Blog 23 augustus 2016 5 min. lezen

Carrière tips voor starters. 7 onmisbare tips voor jonge professionals die de arbeidsmarkt betreden.

Je staat aan het begin van je carrière: de professionele wereld ligt aan je voeten. Maar waar zet je je eerste stapjes? Welke gevaren liggen op de loer? Hoe blijf je overeind in een wereld die elke dag anders is? DPA interviewde tientallen klanten en professionals en vroeg ze naar tips voor starters op de arbeidsmarkt. Dat leverde deze top 7 op:

1. Ga op zoek naar wat je leuk vindt en word daar goed in

Weet je wel waar je goed in bent als je net klaar bent met je studie? Veel starters weten niet wat ze willen en waar hun kracht ligt. Hier is maar één oplossing voor: ga iets doen! Het maakt niet uit wat of in welke omgeving, als je maar in beweging blijft. Je komt er na verloop van tijd vanzelf achter waar jouw persoonlijke kracht ligt en wat je ermee kunt doen in je carrière. Interimwerk is een perfect middel om in korte tijd veel verschillende opdrachten bij verschillende bedrijven te doen.

'Als je gaat zitten wachten op een kans, kom je niet zo ver in je werkende leven. Je hebt je carrière voor het grootste deel in eigen hand.'

Jacques de Hoogh - interim professional bij DPA

2. Blijf jezelf, dan heb je het meeste te bieden

Tip twee sluit aan bij de eerste. Doe je niet anders voor dan je bent. Je kunt wel accountmanager worden, maar als sales niet in je bloed zit dan val je door de mand. Wees altijd eerlijk naar jezelf en besef goed wat jouw sterke eigenschappen zijn. Want steeds meer werk- en opdrachtgevers selecteren op basis van wie je bent, niet op wat je kunt. Er zijn geen goede en slechte eigenschappen. Iemand die heel secuur is, heeft niet per definitie een streepje voor op iemand die slordig is. Een slordig iemand kan bijvoorbeeld creatiever zijn en zich makkelijker aanpassen dan een secuur persoon.

3. Blijf nieuwsgierig, blijf leren

Als er één tip is die bijna alle professionals unaniem noemen is het deze: blijf nieuwsgierig, blijf leren! In de arbeidsmarkt van nu en morgen moet je in beweging blijven. Volg goed wat er in de wereld gebeurt en zorg ervoor dat je kennisniveau hoog blijft. Bijna elke sector staat onder druk van nieuwe technologie en concurrentie uit totaal andere hoeken. Neem de bankwereld. De rol van financiële instellingen gaat drastisch veranderen door nieuwe IT-ontwikkelingen. Dat betekent dat je als bancair professional flink moet bijleren: niet alleen op je eigen vakgebied, maar ook daarbuiten. Doe je dat niet, dan word je onherroepelijk ingehaald door mensen die dat wel doen. Of erger nog, door robots. Volg dus veel opleidingen, cursussen, trainingen en workshops. In welk vakgebied je ook werkt, in welke fase van je carrière je ook zit.

'Blijf nieuwsgierig! Of je nou net begint of al dik in de vijftig bent. Niets is zeker in het leven, dus je moet altijd met iets nieuws bezig zijn.'

Tjomme de Haan - interim professional bij DPA

4. Werk elke dag aan je sterke punten

Deze tip gaat over je karaktereigenschappen. Veel mensen denken ten onrechte dat ze moeten werken aan hun zwakke punten. Als je bijvoorbeeld heel introvert en analytisch bent en het lastig vindt om mensen te motiveren, ga dan vooral geen managementcursus doen. Zonde van je tijd. Zorg ervoor dat je beter wordt in waar je goed in bent. Maak je sterke punten nóg sterker. Natuurlijk kun je er in de loop van je carrière achter komen dat je eigenschappen bezit die je nog niet kende. Maar ga niet geforceerd werken aan eigenschappen die niet bij jou passen.

'Ga er in het begin vol voor en hou jezelf scherp tijdens je hele carrière. Blijf trainingen en opleidingen volgen, ook in je vrije tijd. Je bent nooit uitgestudeerd.'

David van der Leun - interim professional bij DPA

5. Hou regie over je carrière

Ook een tip die we van bijna iedereen kregen: blijf altijd aan het stuur van je eigen carrière. Laat nooit anderen beslissen wat je moet gaan doen. Je leidinggevenden of coaches zijn ervoor om je te adviseren en suggesties te doen, maar het is jouw keuze wat je gaat doen in je werkende leven. Het wordt steeds lastiger om een carrière te plannen in een snel veranderende wereld. Toch is het verstandig om dit te doen. Met als belangrijke tip: zorg ervoor dat je niet alleen een Plan A hebt, maar ook een plan B en zelfs een plan C. Definieer waar je wilt staan over een aantal jaar en kies hoe je dat gaat doen. Hou er wel rekening mee dat je continu moet bijsturen.

'Er komt tijdens je werkende leven van alles op je pad. Als je weet welke koers je wilt varen, kun je heel selectief zijn in welke kansen je pakt.'

Lauren Barten - interim professional bij DPA

6. Bouw een sterk netwerk en hou dit op orde

Welke rol je ook hebt, in welk vakgebied je ook werkt: in je hele carrière gaat het erom dat je de juiste mensen kent. Hoe meer mensen weten wie je bent en wat ze aan je hebben, hoe groter de kans dat je het werk gaat doen dat echt bij jou past. Je LinkedIn-profiel is daarbij natuurlijk de belangrijkste bron. Hou je profiel goed bij, vertel precies wat je hebt gedaan. Vermeld ook belangrijke projecten waaraan je hebt gewerkt. Je hoeft niet alle netwerkborrels af te lopen, maar probeer veel mensen te ontmoeten. Begin gewoon in het bedrijf waar je werkt. Maak niet alleen contact op je eigen afdeling met collega's, maar ook met mensen op een andere etage in het gebouw.

 

'In deze tijd is het cruciaal dat je afspraken maakt en nakomt. Met de houding 'ik ga er eens even naar kijken' kom je er niet meer.'

Henk Zomer - interim professional bij DPA IT

7. Vraag je continu af waarmee jij het verschil maakt

Waarom zou een bedrijf met jou werken? Wat heb je je opdrachtgever te bieden? Waarmee maak jij het verschil in een bedrijf? Werk- en opdrachtgevers zijn op zoek naar toegevoegde waarde van mensen in hun organisatie. Zorg ervoor dat je goed om je heen kijkt in een bedrijf. Kom erachter wat de bedrijfsdoelstellingen zijn, waar het bedrijf heen wil, welke visie de ceo heeft. Als je dit weet, kun je je eigen rol in het geheel definiëren. Staar je niet blind op je eigen werk, loop de organisatie in en praat met mensen.

 

'Zorg ervoor dat je iets kunt wat een ander niet kan. Dan ben je van toegevoegde waarde en onmisbaar voor een opdrachtgever.'

Melissa Lens - interim professional bij banking & insurance (Benkis)

Ben jij toe aan een nieuwe stap in jouw carrière? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Klik dan op een van de onderstaande buttons.

Bekijk onze specialisaties

of bekijk onze vacatures