5 vragen aan een leerling monteur voertuigen

#monteurvoertuigen #techniek #carrière

Blog 10 maart 2020 3 min. lezen
monteurvoertuigen.jpeg

Ronald van der Burgh (24) uit Rockanje is sinds november 2019 werkzaam als leerling monteur voertuigen via DPA. Als mechanisch monteur sleutelt hij 4 dagen per week aan voertuigen bij de ECT (containerterminal) op de Maasvlakte. Daarnaast volgt hij 1 dag per week een opleiding aan het Techniekcollege in Rotterdam. Wij stelden hem 5 vragen over zijn werk.

1. Hoe is jouw liefde voor het vak ontstaan?

“Als kind had ik al interesse in voertuigen en sleutelen. Toen ik 15 was voerde ik mijn eigen scooter op en crosste daarmee door het weiland in de polder van Rockanje. Na de middelbare school heb ik in twee jaar een opleiding bij het Scheepvaart en Transport College in Briele afgerond. Direct daarna ging ik 40 uur per week werken als monteur bij Turbo Service International in Schravendeel. Ik werkte daar aan scheepsturbo’s. Nu ben ik via DPA bezig met een werken-en-lerentraject tot mechanisch monteur.”

2. Je werkt vier dagen per week bij de ECT. Kun je een omschrijving geven van zo’n werkdag?

“In mijn overall loop ik naar de werkbasis waar ik met mijn ploeg verzamel. Ik klok in voor de ochtend- of middagdienst en start rustig op met een bak koffie. Vervolgens krijgen we een taakverdeling van de leidinggevende. Iedere dag ben ik bezig met verschillende servicebeurten. Denk aan het vervangen van filters, olie of aandrijvingen. Daarnaast is er soms ineens een storing. Een voorbeeld? Vorige week trok de kraan de container kapot. Dan pak ik mijn jas en helm en ga ik met mijn ervaren collega op pad. We zoeken samen uit of het door de kraan of door de container komt. Ik mag daarbij alles vragen. Er wordt veel tijd gestoken in de begeleiding, dat is heel fijn. Aan het einde van mijn dienst klok ik uit en vul ik op de computer in wat ik heb gedaan. Dan kan de volgende ploeg daarmee verder.”

3. Je bent 1 dag in de week bezig met een opleiding. Hoe ziet die dag eruit?

“Iedere maandag zit ik van 9.15 tot 16.00 op het Techniekcollege in Rotterdam. Dit is een mbo-niveau-3-opleiding. Ik volg daarbij Nederlands, rekenen en vaktheorie. Bij dat laatste vak ga je bijvoorbeeld in op verbrandingsmotoren en bijbehorende vragen over veiligheid, gezondheid en milieu. Verder is het veel zelfstudie. Ik heb vier toetsen per vak in een jaar.”

4. Wat zijn belangrijke vaardigheden voor een monteur voertuigen?

“Het is vooral handig als je technisch inzicht hebt. Maar als je heel erg gemotiveerd bent, lukt het vast ook. Daarnaast is het goed om sociaal vaardig te zijn. Je werkt namelijk met een team.”

5. Wat is jouw carrièredroom?

“Ik heb nog geen goed beeld van wat ik precies wil bereiken. Ik vind het belangrijk dat ik mijn werk leuk blijf vinden en kijk wel waar het schip strandt. Voorlopig wil ik doorgroeien en misschien uiteindelijk leidinggevende worden. Waarschijnlijk in eenzelfde soort bedrijf als waar ik nu werk. Ik weet dat er ook de komende jaren een tekort zal zijn aan mensen in de techniek. Om een baan hoef ik mij dus in ieder geval geen zorgen te maken.”

Ook enthousiast?

Is werken als monteur ook iets voor jou? Bekijk dan onze openstaande vacatures voor monteurs. Wij zijn altijd op zoek naar jong talent!

 

Neem contact op met Faissal

Regio business manager Stuur een bericht