Foto Frederique V2
Ervaring

Van advocaat naar interim legal counsel: hoe Frederique vanuit DPA haar horizon verbreedt

Van advocaat naar interim legal counsel: hoe Frederique vanuit DPA haar horizon verbreedt

Na elf jaar gewerkt te hebben als advocaat was het voor Frederique Leijdesdorff tijd voor een nieuwe stap. Legal counsel sprak haar enorm aan, maar bij welk bedrijf ze dat wilde doen wist ze niet. Daar hoopt ze achter te komen door verschillende opdrachten te doen, waarbij ze steeds nieuwe sectoren ontdekt. Dat doet ze vanuit DPA, waar ze tweeënhalf jaar geleden startte als senior legal counsel.

‘Juridische kennis op een nieuwe manier inzetten’

Als legal counsel kan ze haar kennis verbreden en een nieuwe kant van het vakgebied ontdekken. “Als advocaat houd je je alleen bezig met het juridische, wat ik zo leuk vind aan het werk als legal counsel is dat je daarnaast ook samenwerkt met de business en commercieel nadenkt”, vertelt Frederique. “En juist omdat ik zoveel jaar specifiek en gespecialiseerd heb gewerkt als advocaat vind ik het interessant om mijn kennis nu te gaan verbreden.”

‘Horizon verbreden in nieuwe sectoren’

De overstap van advocatuur naar DPA betekende voor Frederique een kans om haar expertise in te zetten op verschillende plekken. “Ik was al senior toen ik startte bij DPA, maar zonder specifieke businesservaring kan het lastig zijn om bij opdrachtgevers binnen te komen”, vertelt ze. “Veel opdrachtgevers hebben de voorkeur voor iemand die gespecialiseerd is in hun type bedrijfsvoering. Ik wil juist mijn horizon verbreden en verschillende soorten bedrijven zien.” DPA helpt haar cv bij dit soort bedrijven onder de aandacht te brengen, waardoor ze makkelijker bij verschillende opdrachtgevers binnenkomt. “Ik krijg zo echt de kans om meerdere sectoren te ontdekken en mijn kennis uit te breiden”, aldus Frederique. “Dat is voor mij ideaal, omdat ik mijn kennis wil verbreden en van tevoren niet wist welk type bedrijf bij me past.” Ook voor haar opdrachtgevers levert de inzet van Frederique meerwaarde: “Zij hebben een professional nodig die op korte termijn kan starten. Ik maak een business me snel eigen en draai binnen no-time mee in het team. Dat is voor mijn opdrachtgevers erg prettig en resulteert iedere keer in een succesvol afgeronde opdracht.”

Ik waardeer het dat DPA me helpt nieuwe mogelijkheden te ontdekken en mijn horizon te verbreden.

‘Vier uiteenlopende opdrachten’

Frederique begon bij DPA met een duidelijk doel voor ogen: zoveel mogelijk verschillende opdrachten doen. “Dat is tot nu toe iedere keer gelukt”, reageert ze. Frederique is recent begonnen bij haar vierde opdrachtgever, Samsung Electronics Air Conditioner Europe bv. Het bedrijf houdt zich bezig met de verkoop van warmtepompen en airco’s, een nieuwe uitdaging voor de legal professional. Frederique begon haar DPA-carrière namelijk bij Stater, een dienstverlener voor hypotheekbanken. Hier startte ze aan de saleskant en ondersteunde ze vervolgens het inkoopteam. Frederique: “Ik hield mij bij Stater ook bezig met IT contracten, dat was voor mij helemaal nieuw en om die reden erg interessant.”

‘Van biotech naar energieopslag’

Na het afronden van haar eerste opdracht ging Frederique met zwangerschapsverlof. “Ik keerde vervolgens terug bij UniQure, een biotech bedrijf in Amsterdam. Dit bedrijf, en dus ook het legal team, opereert deels in Amsterdam deels in Amerika”, vertelt Frederique. “Hier heb ik onder meer samengewerkt met wetenschappers. Compleet anders dan mijn eerste opdracht, en daarom juist zo leuk” Frederique begon als legal counsel, maar groeide door tot teamlead van het legal team in Amsterdam. “De Chief Legal Officer zat in Amerika, maar ze wilden ook een leidinggevende in Amsterdam”, legt ze uit. “Dat was een leuke uitdaging.” Ook deze opdracht rondde ze succesvol af, waarna ze bij haar derde opdrachtgever aan de slag ging: VTTI in Rotterdam. Zij houden zich bezig met de opslag van energie, met name olie en gas, in terminals over de hele wereld. “Ook weer een compleet andere business ten opzichte van de vorige twee”, vertelt Frederique. “Het was nog internationaler dan UniQure, met business clients in onder meer Abu Dhabi, Singapore, Zuid-Afrika, België, Nederland en Amerika.”

‘Fijn dat DPA deze afwisseling faciliteert’

Nu werkt ze als interim legal counsel vanuit DPA bij Samsung. “Hier gaat het om de verkoop van warmtepompen en airco’s, dat maakt hun bedrijfsvoering weer helemaal anders”, legt ze uit. “Ik vind het interessant om per organisatie te zien waar de focus en prioriteiten liggen. Dat heeft namelijk ook invloed op wat de juridische werkzaamheden zijn”, vertelt Frederique. De meerwaarde van werken vanuit DPA is voor haar dat de bemiddeling tussen opdrachtgever en professional voor haar geregeld wordt én dat ze nieuwe opdrachtgevers ontdekt: “Samsung had ik zelf nog wel kunnen bedenken, maar van de andere drie had ik nog nooit gehoord. Ik waardeer het dat DPA me helpt nieuwe mogelijkheden te ontdekken en mijn horizon te verbreden.”

‘DPA denkt mee’

Haar doel om zo veel mogelijk verschillende opdrachten te doen lijkt tot nu toe goed ingevuld te worden. “DPA weet het ook goed te matchen met mijn senioriteit, dat vind ik heel prettig”, voegt ze toe. “Ik kom bij de opdrachtgevers in teams met voornamelijk senioren, wat ik erg prettig vind. En als er wel junioren in dienst zijn, zoals bij UniQure het geval was, dan kan ik aan de slag als teamlead. DPA denkt dus niet alleen mee over welke opdrachtgever bij me past, maar ook welke rol.”

Ook starten als juridisch professional bij DPA?

Neem contact op met Pien!
Juridisch