Werken als legal counsel in het zuiden: volop afwisseling en uitdaging

Blog 24 augustus 2018 4 min. lezen
Man lachen

Chris Peeters schrijft in zijn blog over de functie interim legal counsel bij DPA Professionals ‘onder de rivieren’. Lees hier zijn blog!

Verschillende opdrachtgevers ondersteunen als interim legal counsel ‘onder de rivieren’. Dit leek voormalig advocaat Chris Peeters een goede mogelijkheid om zijn leercurve te versnellen. “Zo leer je het bedrijfsleven goed kennen en kun je je snel ontwikkelen als bedrijfsjurist.” Daarom besloot hij de overstap naar DPA te maken.

“Na mijn studie Ondernemingsrecht in Tilburg heb ik ruim zes jaar met veel plezier in de advocatuur gewerkt. Daar ben ik erachter gekomen waar mijn interesses en kwaliteiten liggen, en waar juist niet. Geleidelijk kreeg ik het idee dat mijn kwaliteiten in het bedrijfsleven nog beter tot uiting zouden komen. Daarnaast sprak ik regelmatig oud-collega’s die deze overstap al hadden gemaakt. Door hun enthousiaste verhalen groeide mijn nieuwsgierigheid naar het werken als bedrijfsjurist. Begin 2018 benaderde DPA me voor de rol van interim legal counsel. Na de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen te hebben, besloot ik om op hun aanbod in te gaan.”

Kennismaken met uiteenlopende bedrijven en bedrijfsculturen

“DPA kende ik vooral van hun advertenties op Advocatie.nl. De interim legal counsel-positie was me ook al bekend en leek me inhoudelijk heel interessant. Je krijgt de mogelijkheid om in relatief korte tijd veel uiteenlopende bedrijven en bedrijfsculturen te leren kennen, waardoor je je ook persoonlijk sterk ontwikkelt.”

Nieuwe kennis en inspiratie opdoen

“Ik hoop veel nieuwe mensen te leren kennen en steeds nieuwe kennis en inspiratie op te doen. Mijn doel is om er gaandeweg achter te komen wat me het beste ligt en wat ik het leukste vind. Ik woon in het zuiden van het land en zag het niet zitten om naar de Randstad te verhuizen of uren te reizen. Het kwam mij dus erg goed uit dat DPA Legal eind 2017 haar focus uitbreidde naar het zuiden van Nederland.”

Uit je comfortzone stappen

Tijdens de sollicitatieprocedure passeerden aspecten die inherent zijn aan het interim vak als ‘omgaan met onzekerheid’ en ‘je laten verrassen’ de revue. Zaken die Chris in zijn overwegingen heeft meegewogen. “Aan de ene kant had ik de zekerheid en veiligheid van een vaste baan in een bekende omgeving en sector. Aan de andere kant leek het me juist erg leerzaam en uitdagend om meer afwisseling te hebben in werkzaamheden, opdrachtgevers en werkomgevingen. Ik had sterk het gevoel dat ik later spijt zou krijgen als ik voor de veilige weg zou kiezen en vind dit een goede manier om uit mijn comfortzone te stappen.”

Aan de slag als interim legal counsel

“In mei 2018 ben ik bij DPA gestart. Vanaf de eerste dag voelde ik me erg welkom. Omdat ik niet meteen een externe opdracht had, was ik de eerste weken regelmatig op kantoor in Amsterdam te vinden. Zo kon ik mijn DPA-collega’s beter leren kennen, wat erg prettig was. De sfeer op kantoor is gemoedelijk en informeel, en bovenal professioneel. Er wordt tijd voor je genomen en meegedacht over je persoonlijke doelen en wat DPA hierin voor je kan betekenen. Na enkele weken kon ik aan de slag op mijn eerste opdracht. Momenteel combineer ik twee opdrachten: bij Nedis in Den Bosch en DSM Dyneema in Geleen.”

Verschil in beleving

Nedis is één van Europa's marktleiders op het gebied van consumentenelektronica en -accessoires. Als groothandel beheren ze eigen merken en distribueren ze meer dan 300 merken, waaronder exclusieve en gelicenseerde merken. DSM Dyneema is de uitvinder en producent van polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht (UHMWPE), uitgebracht onder de merknaam Dyneema®, the world’s strongest fiber™. Dyneema® combineert maximale sterkte met minimaal gewicht en is op gewichtbasis tot veertien maal sterker dan hoogwaardig staal en tot veertig procent sterker dan aramidevezel..

“Door bij deze bedrijven te werken kom ik in aanraking met verschillende afdelingen, collega’s, bedrijfsvoeringen en rechtsgebieden. Bij beide bedrijven krijg ik de ruimte om mijn rol naar eigen inzicht in te vullen en ben ik in de basis veel bezig met contracten- en ondernemingsrecht; bij Nedis nationaal en internationaal en bij DSM uitsluitend internationaal. Het verschil zit niet zozeer in de inhoudelijke werkzaamheden, maar vooral in de algemene beleving.”

Resultaten boeken

“Het werken als bedrijfsjurist bevalt me heel goed. Het leukst vind ik de afwisseling in werkzaamheden. Hierdoor ben ik breder georiënteerd dan toen ik als advocaat werkte. Ik heb me al beziggehouden met mededinging, intellectuele eigendom, data en privacy. Zaken waar ik in de advocatuur niet of nauwelijks inhoudelijk mee te maken had. Ik zie ook overeenkomsten tussen het bedrijfsleven en de advocatuur. Uiteindelijk blijf je immers een dienstverlener die opdrachtgevers zo goed mogelijk wil helpen. Ook in het bedrijfsleven dien je jezelf en je waarde te bewijzen door resultaten te boeken.”

Goede keuze

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een interim legal counsel? “Wat meteen in me opkomt is flexibiliteit, zelfstandigheid, communicatief sterk, klantgericht en een praktische instelling. Juristen die een legal counsel-vacature interessant vinden en in het gezochte profiel passen, raad ik zeker aan om contact op te nemen met DPA. Iedere jurist maakt natuurlijk zijn of haar eigen afwegingen bij de beslissing over een vervolgstap, maar ik ben in ieder geval blij met mijn keuze!”

Herken je je hierin? En wil jij net als Chris je kennis en ervaring verrijken? Neem dan contact op met Max Pieter Dijkstra. 

Neem contact op met Max Pieter

Recruiter Stuur een bericht