Versnelling brengen in je logistieke loopbaan: aan de slag als interim professional

Blog 31 juli 2018 3 min. lezen
Supply chain hero image

Een gesprek met Matthijs Kater, interim logistics professional

Leidinggeven, analytische vaardigheden en interpersoonlijke communicatie. Aan zijn LinkedIn-profiel te zien, bouwt Matthijs Kater gericht aan de soft skills die belangrijk zijn voor een interim logistics professional. Na vier boeiende jaren als supply chain coördinator en team lead control bij Kuehne + Nagel maakte hij de overstap naar DPA. “

Als interim professional kan ik mijn blik verbreden en versneld doorgroeien naar een functie als supply chain manager.”

Matthijs studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Utrecht. Vervolgens kon hij bij Kuehne + Nagel al snel het diepe in. “Ik was verantwoordelijk voor de optimale beschikbaarheid van rollende ladingdragers. Belangrijke taken waren het verbeteren van de forecasting en de samenwerking tussen ketenpartijen en transport. Dit voor vier distributiecentra en zeven externe locaties. Ook werkte ik aan projecten met Ahold Transport en Albert Heijn. Aan optimalisatieslagen meewerken en nieuwe dingen opzetten vind ik ontzettend leuk.”

Aan passende opdrachten werken

Zijn keuze voor een baan als interim professional werd ingegeven door de wens om meer van de logistieke wereld te zien, liefst in combinatie met big data. “Ik wilde ervaren hoe andere bedrijven zijn ingericht en hoe de processen daar werken. Mijn eerste halfjaar bij DPA is uitstekend bevallen. Naast de vakinhoudelijke uitdagingen en ruimte voor professionele ontwikkeling beleef ik ook veel plezier aan de contacten met collega’s. Het supply chain cluster organiseert regelmatig leuke dingen, vandaag is er weer een barbecue. Maar het allerbelangrijkste is dat DPA zorgt dat ik aan passende opdrachten kan werken en steeds opnieuw word uitgedaagd.”

Complexiteit beheersbaar houden

Na zijn indiensttreding volgde hij de onboarding en een training persoonlijk leiderschap. Zijn eerste opdracht was bij Jacobs Douwe Egberts bij de afdeling Global Supply Chain als data analist logistics. “Hier werk ik nu aan iets heel leuks: een model voor het onderhouden van de masterdata in een SAP-database. We zijn een nieuw systeem aan het uitrollen en willen dit inbedden in een structuur die complexiteit beheersbaar houdt.”

Learning on the job

“Als interim professional moet je mensen aan je kunnen binden”, stelt hij. “Ook leer je hoe je mensen in beweging krijgt. Verder moet je hen kunnen overtuigen met sterke argumenten, presentaties en modellen. Ik werk aan steeds complexere uitdagingen en ontwikkel me vooral volgens het learning on the job-principe: gewoon aan de slag. Als interim professional kun je continu waarde creëren op basis van je kennis en ervaring. Simpelweg doen wat van je gevraagd wordt, is niet voldoende. Je succes staat of valt met je drive en mentaliteit. Uiteindelijk snijdt het mes aan twee kanten. Je blijft je ontwikkelperspectief aanscherpen én zorgt voor tevreden opdrachtgevers.”

Doorgroeien naar manager

Waar hij over drie jaar staat? “Dan wil ik graag supply chain manager zijn. Deze tweede loopbaanstap helpt om me in die richting te ontwikkelen. In mijn volgende opdracht wil ik graag leidinggeven. Dat is het belangrijkste dat DPA mij biedt: het faciliteren van steeds nieuwe werkplekken en rollen zodat je kunt blijven groeien. Dit in combinatie met andere belangrijke zaken zoals skills ontwikkelen en vakinhoudelijk sparren met collega’s. Als je aangeeft dat je je in een bepaalde richting wilt ontwikkelen, is daar ruimte voor. Bij DPA begrijpen ze hoe het werkt.”

Wil jij net als Matthijs aan de slag als interim logistics professional? Mail dan naar ernst.gerolt@dpa.nl.

Neem contact op met Lex

Business manager Stuur een bericht