Van passieve naar actieve controller

Blog 03 januari 2014 2 min. lezen
Vrouw man zithoek
roer.png

“Het zijn niet de sterksten of slimsten die overleven, maar degenen die het beste om kunnen gaan met verandering”, schreef Charles Darwin in 1859. Later werd dit de hoeksteen van de evolutietheorie. Een theorie die nog steeds actueel is. In de praktijk is dit sterk zichtbaar in het steeds sneller veranderende zakenleven. Veel bedrijven zijn in zwaar weer gekomen door trage besluitvorming en te langzame reacties op veranderingen. Als controller sta je in feite aan de oorsprong van deze evolutievraag en kun je daadwerkelijk impact hebben op het reactievermogen en het resultaat van het bedrijf.

Het bedrijf als schip

Veel organisaties kun je vergelijken met een schip. Zoals elke organisatie een missie heeft, heeft elk schip een roer. Helaas wordt dit roer niet altijd tijdig en vooruitziend gebruikt. Degene die moet bijsturen, zoekt naarstig naar de beste koers terwijl de meesten aan boord verwijten maken aan de stuurman. Om te voorkomen dat het schip op de klippen loopt, kijkt de stuurman naar de invloeden van buitenaf, de toestand van het schip en luistert hij naar de matrozen afzonderlijk.

In onze snel bewegende wereld heeft een organisatie behoefte aan een nieuw soort stuurlui. Met het oog op de toekomst dient tijdig en onderbouwd aangegeven te worden waar en waarom snel gehandeld moet worden. Dit vereist een proactieve houding waardoor actuele financiële informatie van de markt en de mogelijkheden van de organisatie wordt vertaald in progressie op de visie en strategie.

Koers voor de toekomst uitstippelen

Tegenwoordig kijk je niet meer alleen naar het heden en het verleden. Naar de toekomst kijken en de koers meten, is wat de organisatie nodig heeft! De progressie van de bedrijfsstrategie ijken en het handelen hiernaar. Voor het ontwikkelen van deze vaardigheden ben ik gestart met de opleiding tot Impactcontroller. De naam zegt het al: ‘Iemand die impact meet en achterlaat’. Hierin zijn we gestart met een module ‘critical thinking’. De confrontatie werd daarin aangegaan met de aangeleerde manier van informatie verwerken en beargumenteren. In module twee hebben we geleerd een waarderingsmodel te creëren. Dit model is een handige tool om op mijn verantwoordingsgebied organisaties te benchmarken en onderbouwde prognoses te verstrekken.

Impactcontrollers brengen evolutie in het bedrijfsleven

De opleiding brengt veel kennis en vaardigheden, maar vergt ook veel. In de functie dien je een brede kennis te hebben om op verschillende gebieden een sparringpartner op niveau te kunnen zijn. Dit vraagt een open blik, daadkracht en doorzettingsvermogen. Hiertegenover staat dat je de tools aangereikt krijgt om aanjager te zijn van een geweldige evolutie in het bedrijfsleven. Hoe je leert daadwerkelijk het verschil te maken als impactcontroller, vertel ik graag in mijn volgende blog!

Lees meer:

De impactcontroller als CFO van de werkvloer

Neem contact op met Amal

Business manager Stuur een bericht