Van advocaat naar Interim Legal Counsel: de overstap

Blog 16 juni 2015 3 min. lezen
dpa_academy_2.png

Na 4,5 jaar advocatuur was ik er klaar mee. Niet met mijn kantoorgenoten, wel met het zijn van advocaat. Kun je niet op een praktischer en snellere manier bezig zijn met het recht, vroeg ik me af. Nou, dat kan! Ik ben inmiddels vier maanden bezig als Interim Legal Counsel bij DPA Legal. Een wereld van verschil vergeleken met werken in de advocatuur.

Advocatuur vs. bedrijfsleven

Zo heb ik nog geen wetboek opengeslagen. Voor mij een hele verademing. Niet langer met je neus in de boeken en jurisprudentie om de uitzondering op de uitzondering op te zoeken voor een notitie voor een cliënt, maar onderhandelen met bedrijfsjuristen van klanten en opdrachtgevers over voor beide partijen acceptabele contractuele voorwaarden. Precies dat praktische en snelle werken waar ik zo naar op zoek was.

Mijn werk als Interim Legal Counsel is heel divers. Zo beoordeel ik commerciële contracten, voer ik schikkingsonderhandelingen, schrijf ik inhoudelijke stukken voor arbitrageprocedures, zoek ik uit wat de betekenis van nieuwe regelgeving is en beoordeel ik de juridische risico’s van een nieuw te sluiten contract. Natuurlijk was ik eerst best zenuwachtig en vroeg ik me af of ik het wel zou kunnen. Bij DPA Legal stelden ze me vanaf het begin af aan gerust. “Je weet veel meer dan je zelf denkt”, zeiden ze. En gelukkig was dat ook zo, ik bleek genoeg juridische bagage te hebben.

Poortwachtersfunctie

Ik heb gemerkt dat je al snel doorhebt waar je als bedrijfsjurist op moet letten, en zie waar vaak de juridische pijnpunten zitten. Die pijnpunten zoek je als bedrijfsjurist niet voor je lol op. In het bedrijfsleven is het in ieders belang dat een commercieel contract zo snel mogelijk wordt gesloten. Maar als bedrijfsjurist heb je ook een poortwachtersfunctie. Soms moet je vlak voor het tekenen van een contract op de rem trappen, vanwege een clausule die onacceptabel is. Op dat moment misschien vervelend voor je collega’s, maar later zijn ze je er dankbaar voor. Want die ene aanpassing kan het verschil maken tussen wel of geen claim aan je broek krijgen.

Eerste opdracht: middenin de Rotterdamse havens

Mijn eerste opdrachtgever is Imtech Marine. Van beide kanten bevalt het goed. Zo goed, dat mijn opdracht al twee keer is verlengd. Daardoor heb ik op dit moment misschien wel het gaafste werkuitzicht van Nederland: middenin de Rotterdamse havens zie ik onder mijn raam van alles langsvaren, tot containerschepen van 300 meter lang. Maar er kleeft ook een nadeel aan het zijn van interimmer. Voor mij is dat de reistijd. Iedere dag vanuit Amsterdam hierheen rijden, standaard de file meepakken en weer terug is niet niks. Maar dat ben ik eigenlijk alweer vergeten als ik hier het pand binnenstap. En bovendien: interimmen doe je op tijdelijke basis. Hopelijk is mijn volgende opdracht dichter bij huis!

Netwerk en diversiteit in opdrachten

Het enorme netwerk van DPA Legal opent deuren die je in je eentje niet snel geopend krijgt. Dat is een groot voordeel. Ik kijk er dan ook naar uit om hierna bij een andere opdrachtgever aan de slag te gaan. Een ander bedrijf, andere collega’s en andere werkzaamheden. Deze diversiteit was voor mij een van de redenen om als Interim Legal Counsel aan de slag te gaan. Ik merk dat je heel veel leert door in korte tijd bij verschillende organisaties te werken. En wie weet, kom ik op een gegeven moment een bedrijf tegen dat zo goed bevalt dat ik er blijf hangen!

Geïnspireerd door de ervaringen van Sanne? En zou jij ook aan de slag willen als Interim Legal Counsel bij DPA Legal? Lees meer over werken als interim legal counsel of neem contact op met Frederique Renders via frederique.renders@dpa.nlof 06 55 87 50 17.

Neem contact op met Diederik

Business unit manager Stuur een bericht