Sollicitatietips: Deel 1 - cv opstellen, do's en don'ts in de huidige arbeidsmarkt

Blog 10 augustus 2016 5 min. lezen
Vrouw man zithoek

Hoe zorg je er als jurist voor dat je sollicitatie er in positieve zin uitspringt tussen de stapels brieven die binnenkomen bij recruiters?

De recruiters en consultants van Legal ontvangen dagelijks tientallen brieven en e-mails van juristen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Op basis van jouw curriculum vitae (cv) en brief maken zij de keuze of ze je uitnodigen voor een eerste gesprek of niet. Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatie er in positieve zin uitspringt tussen de stapels brieven die binnenkomen? Wat zijn de beste sollicitatietips voor het opstellen van een goed cv?

Niet doen

Een manier om op te vallen, is je cv op te stellen in allerlei in het oog springende kleuren, met pictogrammen of andere fancy opmaaktechnieken. Niet doen. Waarom niet?

 • Vraag je af of het wel past bij de functie waarop je solliciteert. Voor een webdesigner is het heel logisch dat je op je cv laat zien dat je uit de voeten kunt met designprogramma’s. Als je reageert op een juridische rol dan hoeft dat niet. Het komt niet professioneel over wanneer je te veel kleuren en pictogrammen gebruikt.
 • De lezer kan zich afvragen of je wat probeert te verbloemen met deze opmaak.
 • Hoe strakker en netter je opmaak, hoe beter. Werk met een normaal lettertype (bijvoorbeeld Arial, Times New Roman of Calibri), een normale grootte en heldere opsomming. Ingewikkelde tabellen en grafieken maken je cv vaak slecht leesbaar, dus onthoud je daarvan.

Wel doen

Maar wat moet je dan wel doen? Hierover gaat deel één van onze blogserie over sollicitatietips. Gedurende zes maanden laten we elke maand een ander onderwerp binnen het sollicitatieproces de revue passeren. Deze maand beginnen we met het cv. Sophie van der Hulst, voorheen recruiter en nu accountmanager bij DPA Legal, geeft je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je cv in orde is. De onderwerpen die de komende periode voorbijkomen zijn: de motivatie- en sollicitatiebrief, het sollicitatiegesprek, assessments en salarisonderhandelingen.

sollicitatietips-juristen-blog-300x131.png

Zo stel je een goed cv op

Als je je cv opstelt, is het goed om de lezer in gedachten te houden. Houd rekening met hoe deze lezer jouw cv leest. Zoals eerder gezegd, krijgen de recruiters van DPA Legal veel cv’s onder ogen. Om te zorgen dat jouw cv goed leesbaar is, is het verstandig aandacht te besteden aan de volgende punten:

 • Overzichtelijke opbouw
  Gebruik herkenbare tussenkopjes en maak de functietitels dikgedrukt. Schrijf je cv in a-chronologische volgorde. Ofwel het laatste het eerst benoemen. Zorg er verder voor dat je naast jaartallen ook maanden vermeldt bij de verschillende werkgevers. Wij checken altijd of er 'gaten' zitten in een cv.
  Tussenkopjes die je kunt gebruiken zijn: persoonlijke gegevens, werkervaring, opleidingen, nevenactiviteiten, talen, competenties en referenties. Als je de contactgegevens van referenties op je cv vermeldt, geef dit dan aan bij je referenten. Niets is zo vervelend als gebeld worden zonder dat je weet dat dit kan gaan gebeuren. Vermeld niet alleen waar je hebt gewerkt of gestudeerd, maar ook over inhoud, taken en verantwoordelijkheden. En geef aan wat je hebt bereikt, wees concreet (bijvoorbeeld met cijfers).
 • Houd het kort
  Beperk je tot één of twee pagina's. Gebruik een bijlage om je werkervaring verder toe te lichten als dat nodig is. Verwijs vanuit je cv wel naar de bijlage. Noem in het cv met name details die relevant zijn voor de functie. Denk goed na over de beste manier om je sterke kanten en ervaring weer te geven. Ben je starter op de arbeidsmarkt, maar heb je wel al ervaring met bestuursfuncties in verenigingen of heb je andere relevante nevenactiviteiten gedaan naast je studie? Vermelden!
 • Belangrijkste op de eerste pagina
  Zet je persoonlijke gegevens niet te ruim op: ervaring is belangrijker. Vermeld bij je persoonlijke gegevens, naast je naam, e-mailadres en telefoonnummer, ook in ieder geval je woonplaats. Dit kan van belang zijn voor de functie waar je op solliciteert. Indien je al meer ervaren bent en meer werkervaring hebt opgedaan, dan kan het nuttig zijn om te beginnen met je werkervaring. Je opleidingen zet je er vervolgens onder. Zeker als je al een tijd geen nieuwe opleiding meer hebt gevolgd.
 • Controleer alles
  Klaar? Vergeet niet de spellingcontrole te gebruiken. Leun hier niet alleen op. Het kan helpen de tekst hardop te lezen, vanaf het eerste woord. Daarnaast is het verstandig je cv altijd aan anderen te laten lezen.

De drie toptips van Sophie

 1. Het lijkt misschien logisch, maar het gebeurt regelmatig dat ik cv’s ontvang voor bepaalde functies, waarin specifiek naar bepaalde rechtsgebieden wordt gevraagd. Toch vergeten sollicitanten dat soms te vermelden op het cv, ondanks dat zij ervaring hebben binnen deze rechtsgebieden. Bij ervaren advocaten zien we vaak alleen een referentie naar een bepaalde sectie, bijvoorbeeld M&A. Zonder dat ze specificeren wat zij de vijf jaar bij deze sectie hebben gedaan en welke ervaring ze hebben opgedaan. Uiteraard kunnen wij een hoop invullen, maar branchespecifieke ervaring, wat voor soort transacties etcetera is zeker nog van toegevoegde waarde om te vermelden.
 2. Tegenwoordig zie je vaak dat sollicitanten hun foto op het cv plaatsen. Houd ook hierbij rekening met de functie waarop je reageert en de branche waarin je solliciteert. Het is belangrijk dat je hoe dan ook een professionele foto gebruikt. Een selfie of een foto met te veel bloot is not done. Zorg voor een verzorgde en redelijk zakelijke foto in een normaal formaat (pasfoto).
 3. Het is al benoemd, maar nogmaals, zorg dat jouw cv overzichtelijk en netjes is opgesteld. Gebruik één lettertype en check alsjeblieft of je alle grammaticale- en typefouten er uit hebt gehaald.

Feedback op je cv

Word je uitgenodigd voor een gesprek bij ons op kantoor, dan geven wij ook altijd feedback op je cv. Vaak hebben we praktische tips in lijn met de punten zoals hierboven vermeld.

Template voor het schrijven van je cv

Om je nog verder te helpen met het opstellen van je cv, de link naar een CV Template dat wij gebruiken en waarin alle onderwerpen die van belang zijn in een logische volgorde ingedeeld zijn. Succes met het opstellen van je cv en de zoektocht naar je volgende uitdaging! Heb je vragen over onze dienstverlening of specifieke vragen over de opbouw van je cv, neem dan contact op met Sophie van der Hulst via sophie.vanderhulst@dpa.nl. Volgende maand geeft Lucinda van Unen, Business Line Manager bij DPA Legal, je tips met betrekking tot het schrijven van een goede sollicitatiebrief. 

Benieuwd naar deel 2 over het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Lees dan hier verder.