Register Controller: a way of life?

Blog 09 oktober 2017 4 min. lezen
privacy.png

‘It’s a way of life’ zeggen Register Controllers weleens over hun vak. Ik ga me steeds meer in deze uitspraak herkennen. Sinds november 2014 werk ik als Interim Finance Professional bij DPA, Fagro en ConQuaestor. Hier leer je als Business Controller het verschil maken bij opdrachtgevers. Je maakt niet alleen vlieguren, maar werkt ook aan je vakinhoudelijke kennis. Dit laatste doe ik momenteel aan de VU, waar ik de tweejarige opleiding tot Register Controller ofwel de ‘Executive Master of Finance & Control’ volg.

Naast het eerste jaar van de RC-opleiding heb ik er ook een jaar als Business Controller bij een overheidsinstantie op zitten, met halverwege een transitie naar een andere overheidsorganisatie. Een enerverende tijd, maar net als bij de vorige opdracht ben ik hier met een goed gevoel het pand uitgelopen. Deze periode zorgt voor veel mooie herinneringen aan de leerzame weg van het functioneren binnen twee organisaties en meeverhuizen op dezelfde rol. Het team was erg leuk en beschikte over veel kennis van de organisatie. Ook heb ik genoten van het afscheid met verschillende collega’s waarbij ik met een bloemetje enorm ben bedankt voor mijn inzet en werk.

Opleiding tot Register Controller

Ik waardeer het dat ConQuaestor me in staat stelt om de RC-opleiding te volgen. Behalve een verrijking van mijn professionele ontwikkeling, is dit een kwaliteitslabel waar opdrachtgevers veel waarde aan hechten. Soms zorgt de combinatie werk en leren voor een ‘bumpy road’, met hobbels die je niet altijd kunt ontwijken of zelfs moet nemen om je weg te kunnen vervolgen. Elke vrijdag zit ik in de collegezaal en zo te zien ben ik lang niet de enige die worstelt met de studiedruk. Hoe meer het studiejaar naar het einde loopt, hoe meer de collegezaal gevuld lijkt te zijn met zombies.

Afstuderen komt steeds dichterbij

Het jaar afronden met misschien maar één of zelfs geen hertentamen is dan ook een enorme overwinning. Je doet het uiteindelijk met zijn allen en dat geeft na afloop een ontzettend goed gevoel. Het motiveert je ook om zaken op te pakken die in drukke periodes zijn blijven liggen, zoals het schrijven van een vervolg op mijn eerdere blogs. Ondanks de extreme drukte in bepaalde periodes, kan ik nog steeds zeggen dat ik er geen spijt van heb dat ik ben gestart met de RC-opleiding. Voor mij was het eerste studiejaar een succes: alle vakken gehaald en afstuderen komt steeds dichterbij!

"De RC-opleiding is behalve een verrijking van mijn professionele ontwikkeling, een kwaliteitslabel waar opdrachtgevers veel waarde aan hechten."

Flexibele werkplek

Bij mijn laatste opdracht als business controller moest ik in de transitiefase ineens naar Den Haag reizen. Daarom mocht ik een dag per week thuiswerken. Op die dag kon ik in onze eigen studeerkamer enorm veel werk verzetten. Geen reistijd en lekker doorwerken, heerlijk! Al was het op en neer naar Den Haag reizen ook de moeite waard: oordoppen in, laptop open en de paper aftikken die op donderdagavond uiterlijk om 23.59 uur via de Blackboard leeromgeving ingeleverd moest worden. Zo kon ik mijn dagen zeer productief invullen.

Financial Controller op Schiphol

Sinds juli werk ik als interim accountant/controller bij Schiphol. Voor deze nieuwe opdracht werd nadrukkelijk gevraagd om inzet van 36 uur per week. Dit combineren met mijn studiedag op vrijdag vraagt om een nog strakkere planning. Vooral tijdens maand- en kwartaalafsluitingen is het belangrijk om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. De klus vraagt dan een hoop tijd waardoor extra tijd aan studie besteden minder goed lukt.

Werk-privébalans

Geleidelijk kom ik tot de conclusie dat niet alleen werken als Register Controller een ‘way of life’ is. Volgens mij geldt dit voor alle professionele functies binnen het Finance & Control-vakgebied. Zelfs als ik vrij ben, let ik op de aandelenkoersen en hoe bepaalde bedrijven ervoor staan. Ook ben ik naast en tijdens mijn werk met studie bezig en andersom. Gelukkig blijft er genoeg ruimte over voor privézaken, al vraagt dit wel om prioriteiten stellen en keuzes maken. Om je werk, studie en privé goed op elkaar te laten aansluiten is prioriteren en goed afwegen erg belangrijk.

Ervoor gaan

Privé kom je er snel genoeg achter wie je echte vrienden zijn. Die begrijpen het als je even geen tijd voor ze hebt, omdat je het te druk hebt met werk en studie. En bij het organiseren van hardloopevenementen blijkt het lastig om collega’s mee te krijgen in het team als je zelf al bijna geen tijd hebt om te trainen. Maar toch ga je er gewoon voor; dat houdt mij in ieder geval scherp en houdt de uitdaging erin. Een dag niet geleerd, is immers een dag niet geleefd!

Hoofd- en zijpaden

Ben ik een workaholic? Misschien, maar het is net hoe je het bekijkt. Alles werkt in elkaar door. Als je je graag deel uitmaakt van het Finance & Control-vakgebied, zul je continu zijpaden bewandelen die hiermee te maken hebben. Uiteindelijk maken deze ook deel uit van je hoofdpad of lopen ze er parallel naast. Ze beïnvloeden je privéleven, vaak ongemerkt. Het is goed om af en toe bij deze wisselwerking stil te staan. Zo ontdek je wat voor jou de juiste balans is, en hoe je voor jezelf de ruimte en rust kunt creëren om werken en leren te blijven combineren.

Op naar de volgende uidaging…

Neem contact op met Amal

Business manager Stuur een bericht