Lof voor werkende moeders

Blog 07 februari 2014 1 min. lezen
engineering_hero_image.png
gezin-en-carriere1.jpg

Karin Raaijmakers-van Leeuwen, adviseur learning & development bij DPA, schrijft over het combineren van gezin en carrière. "Moeders en vrouwen zonder kinderen zijn op het werk even productief".

Altijd een goed gespreksonderwerp: het combineren van gezin en carrière. In het NRC van 5 februari las ik dat weer een mythe is doorgeprikt: moeders en vrouwen zonder kinderen zijn op het werk even productief. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Zürich, de universiteit van Konstanz en de Federal Reserve Bank of St. Louis.

Komt het nog voor dat werkgevers de voorkeur geven aan een kinderloze vrouwelijke werknemer boven iemand met een kind? Uit het in januari 2014 gepubliceerde onderzoek (pdf) onder 10.000 economen blijkt dat werkende ouders zelfs iets productiever zijn dan kinderloze ouders, al is dat verschil statistisch verwaarloosbaar. Zowel mannen als vrouwen met kinderen bleken dezelfde productie te hebben als economen zonder kinderen. Economen met meer kinderen bleken zelfs productiever dan hun collega’s met één kind.

Kanttekeningen

Er zit een addertje onder het gras. Vrouwen zijn na de geboorte van een kind minder productief dan hun vrouwelijke collega’s zonder kinderen. Gemiddeld compenseren ze dat door in de voorgaande periode productiever zijn. Volgens een van de onderzoekers zijn ze dan al zo efficiënt gaan werken dat ze meer kunnen doen in minder tijd. Ongetrouwde vrouwelijke economen die onverwacht moeder werden, bleken minder productief te zijn dan getrouwde vrouwelijke economen met kinderen omdat er minder planning was. Verder gaat het in dit onderzoek om een overzichtelijke groep met goed meetbare productiviteit. In andere beroepen kan de uitslag anders uitpakken.

Bron:

Neem contact op met Annelijn

Assistent learning & development Stuur een bericht