marloes de brabander

Merel de Brabander

Trainee Legal Overheid
Ervaring

Legal Overheid trainee Merel: "Ik wil me zo breed mogelijk ontwikkelen als overheidsjurist"

Merel de Brabander koos na haar tweede master Staats- en bestuursrecht niet voor de advocatuur maar wilde graag een baan bij een overheidsorganisatie. Dit trok haar omdat ze zich dan kan inzetten voor de maatschappij. Merel vertelt je over haar ervaring als trainee Legal Overheid.

Oriëntatie

"Na mijn bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden had ik een tussenjaar. In dit jaar heb ik praktijkervaring opgedaan met een aantal stages. Na twee leuke stages, bij de Provincie Utrecht gericht op het bestuursrecht en bij de rechtbank Den Haag gericht op het strafrecht, heb ik uiteindelijk voor gekozen om een master Strafrecht te volgen. Na het afronden van deze master wilde ik graag nog een masterspecialisatie volgen en heb ik voor de master Staats- en bestuursrecht gekozen. Tijdens de afrondende fase van deze tweede master ben ik mij gaan oriënteren naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Ik wist dat ik niet de advocatuur in wilde, maar een baan bij een overheidsorganisatie trok mij wel. Op deze manier kan ik me inzetten voor de maatschappij. Alleen vroeg ik me af waar te beginnen, want binnen de overheid zijn er zoveel mogelijkheden. Alhoewel ik klaar ben met studeren, ben ik zeker (nog) niet klaar met ontwikkelen van mezelf. Zo kreeg ik het idee dat een traineeship het beste past bij mijn wensen.

Ik heb verschillende traineeships voorbij zien komen. Gek genoeg ben ik het Legal traineeship van DPA tijdens mij zoektocht niet zelf tegengekomen, maar ben ik hiervoor benaderd op LinkedIn. Het traineeship sprak mij meteen aan. Ik vind het interessant dat je gedurende het tweejarig traineeship verschillende opdrachten in verschillende functies en bij verschillende opdrachtgevers doet. Zo kan ik goed ontdekken waar mijn talenten liggen en wat het beste bij mij past. Het is erg fijn dat ik vanuit DPA begeleiding krijg, samen met mijn talentmanager stel ik een ontwikkelingsplan op en stuur bij waar nodig."

Traineeship Legal
"Ik vind het interessant dat je gedurende het tweejarig traineeship verschillende opdrachten in verschillende functies en bij verschillende opdrachtgevers doet. Zo kan ik goed ontdekken waar mijn talenten liggen en wat het beste bij mij past."

Traineeship

"Naast dat ik het fijn vind dat ik komende twee jaar ervaring kan opdoen bij verschillende opdrachtgevers (in mijn geval bij de Rijksoverheid, uitvoeringsorganisaties, gemeenten of eventueel andere overheidsorganisaties), ben ik ook erg te spreken over de opbouw van het traineeship. Ik werk 36 uur per week op mijn opdracht en dan heb ik om de vrijdag een Victory Friday. Op de Victory Friday kom je met alle legal trainees van de verschillende units (legal, privacy en recht en ruimte) samen voor trainingen gericht op de persoonlijke ontwikkeling, sociale activiteiten of een intervisie. Naast de Victory Friday wordt bij de unit recht en ruimte met behulp van de talentmanager een programma op maat gemaakt met cursussen of opleidingen om mezelf als jurist op inhoudelijk vlak verder te kunnen ontwikkelen.

Ook al ben ik gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers, voel ik me onderdeel van DPA. Naast het thuiswerken en werken op kantoor bij mijn opdrachtgever, ben ik altijd welkom op het kantoor van DPA om daar te komen werken en gezellig mee te lunchen."

Ambitie

"Mijn doel is om de komende twee jaar mij als overheidsjurist zo breed mogelijk te ontwikkelen. In die tijd wil ik er achter te komen waar mijn interesses precies liggen en waar ik goed in ben. Op dit moment behandel ik bezwaarschriften bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, maar het lijkt me ook leuk om mij bezig te kunnen houden met beleidsvraagstukken of om ervaring op de doen als juridisch adviseur."

Mijn tip

"Als je jezelf verder wil ontwikkelen, vakinhoudelijk en als mens, en je je wil oriënteren op je mogelijkheden op de arbeidsmarkt, dan raad ik zeker een traineeship aan. Bij DPA heb ik hier al hele goede ervaringen mee."

Traineeship Legal

Ontdek de mogelijkheden! Word ook trainee Legal. Jordy vertelt je er graag meer over.