De impact van corona op de werkzaamheden van een hr & recruitment manager

#recruitment #hr #corona

Blog 02 april 2020 3 min. lezen

Samentha Draijer – Warmerdam is werkzaam als hr & recruitment manager bij DPA Professionals. Ze is verantwoordelijk voor alle hr-activiteiten van de specialisatie Marketing. Welke impact heeft het coronavirus op haar werksituatie? En welke tips geeft zij andere professionals mee? Samentha vertelt.

“Ook ik merk in mijn werkzaamheden dat sommige branches door de coronacrisis stilliggen. Zo hebben we opdrachtgevers die in de evenementenbranche zitten. Daar is nu gewoon minder werk en dat heeft weer effect op de interim opdrachten van onze professionals daar.” Daarnaast is de vraag naar werving & selectie ook afgenomen. “Bedrijven wachten toch even de effecten van de coronacrisis af voordat ze nieuwe mensen gaan aannemen. Een lastige situatie waar we nu op moeten anticiperen.”

Passen en meten

Samentha kan nu meer tijd steken in het controleren en vastleggen van de juiste data. “Zo ben ik onze database met potentiële kandidaten aan het updaten. Daarmee kunnen we straks snel de juiste professionals vinden in ons systeem om ze te helpen aan een nieuwe baan. Ik zorg dat ik goed voorbereid ben zodra de markt weer aantrekt.” Samentha en haar man moeten nu beiden vanuit huis werken, dus het is af en toe passen en meten. “Wanneer we allebei een belafspraak hebben, moet er toch iemand de gang op of naar boven. Ik merk dat werk en privé daardoor meer door elkaar lopen. Zo ik heb ik een hele lieve hond die soms door een gesprek heen blaft. Daar is gelukkig alle begrip voor in deze situatie.”

De grootste verandering

Thuiswerken is niet geheel nieuw voor haar. Normaal gesproken werkt ze al een dag per week vanuit huis. Wat voor haar de grootste verandering is? “Dat ik mijn collega’s voorlopig fysiek niet meer zie. Het is toch minder gezellig dan wanneer je op kantoor zit. Verder bel ik veel meer dan normaal met mijn team om toch up-to-date te blijven. Ik denk voor nu dat het thuiswerken goed vol te houden is, maar ik mis iedereen wel.”

Connected blijven

Om toch connected te blijven met haar collega’s, gebruikt ze verschillende tools. “We maken veel gebruik van de chat en Microsoft Teams om dagelijks op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te blijven. Nu ik er zo over nadenk, is het misschien wel leuk om een virtuele vrijmibo op te zetten met de app Houseparty. Daar kan je een vrijmibo organiseren via facetime en voor de afwisseling ook nog een spelletje spelen.”

Thuiswerktips

Samentha heeft meerdere tips om het thuiswerken zo effectief en leuk mogelijk te maken. “Loop elke dag even een rondje. Ik doe dat sowieso wel met de hond, maar ga ook als zij naar de opvang is. Je loopt uiteindelijk toch minder dan normaal.” Een tweede tip is om je elke dag normaal aan te kleden. “Het voelt voor mij niet fijn om elke dag in mijn joggingsbroek te zitten. Een normale outfit geeft toch een beetje het gevoel dat je naar kantoor gaat.” Tot slot tipt Samentha om met schema’s te werken. “Als je partner ook thuiswerkt, zorg dan voor een schema dat toont wanneer je allebei veel moet bellen. Zo kan je gemakkelijker je calls inplannen en bevorder je de effectiviteit van je werkzaamheden.”

Neem contact op met Samentha

Operations & recruitment manager marketing Stuur een bericht