5 tips voor een online sollicitatiegesprek

#onlinesolliciteren #tipsvaneenrecruiter

Blog 27 maart 2020 2 min. lezen
Yannick Groot cirkel

In deze gekke periode uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan is de kans groot dat deze online plaatsvindt door middel van een video call. Hoe zorg je ervoor dat je op zo’n moment net zo sterk overkomt als tijdens een offline sollicitatie? Met deze 5 tips ga je goed voorbereid het gesprek in.

1. Dress to impress

Draag een gepaste outfit. Ook in een online sollicitatiegesprek maak je met je kleding een eerste indruk. Trek daarom hetzelfde aan als je aan zou trekken naar een “gewoon” sollicitatiegesprek. En zorg ervoor dat je er actief bij zit. Ga rechtop aan tafel zitten. Hang niet op de bank of in een relaxte stoel.

2. Voorkom technische problemen

Zorg ervoor dat je alles op tijd klaar hebt staan. Klap dus niet pas vlak voor het gesprek je laptop open. Voorkom technische problemen door eerst even te testen of alles werkt. Doet de camera het en is je wifi snel genoeg? Op deze manier voorkom je extra zenuwen vlak voor of tijdens je gesprek.

3. Maak oogcontact

Zorg dat je in de camera van je laptop kijkt. Kijk niet in plaats daarvan naar je beeldscherm, want dan lijkt het alsof je wegkijkt. Dit kan een onzekere indruk geven.

4. Praat niet te snel

Door de zenuwen praat je in een razend tempo. Herkenbaar? In real life is dit nog redelijk te verstaan, maar tijdens een video call niet meer. Zorg er daarom voor dat je langzaam praat en goed articuleert.

5. Maak er samen een leuk gesprek van!

Ten slotte: zorg ervoor dat het niet te statisch wordt. Maak er een echt gesprek van. De persoon aan de andere kant van de lijn is deze situatie (waarschijnlijk) ook niet gewend. Zo pak je jouw nieuwe werkgever helemaal in! Succes!

Meer informatie

Wil je meer tips ter voorbereiding van een sollicitatiegesprek? Lees dan ook de sollicitatietips van onze recruiter Bianca of de tips van onze DPA professionals. 

Klaar voor een nieuwe stap? 

Ben jij klaar voor een nieuwe carrièrestap? Bekijk dan al onze vacatures.