Nederlandse CFO ligt wakker van stijgende grondstofprijzen

DPA_Amsterdam.png

De Nederlandse CFO maakt zich zorgen om stijgende loonkosten en prijsstijgingen van vrijwel alle grondstoffen. Dat blijkt uit de CFO-barometer, een initiatief van het blad Management Team, DPA Finance en onderzoeksbureau Q&A Research, dat sinds januari 2010 per kwartaal het sentiment onder een groep CFO’s meet.

Bijna de helft van de CFO’s (47%) vreest niet aan kosten- en prijsstijgingen te ontkomen. Ook stijgende energiekosten (32%) en een veranderende olieprijs (24%) worden door veel financiële topmannen gevreesd. In het licht van de instabiliteit in het Midden Oosten/ Noord-Afrika lijkt deze vrees niet ongegrond.

Rutte brengt rust

Verder blijken CFO’s erg gevoelig voor het politieke klimaat. In het begin van 2010 vond een heel kleine groep dat klimaat stabiel, nu vindt tweederde van de CFO’s dat. Rutte brengt blijkbaar rust.

De CFO-barometer brengt het sentiment onder CFO’s in kaart door een online peiling. “CFO’s zitten op een unieke positie in hun bedrijf en in de samenleving”, zegt Martijn Kösters, directeur van DPA Finance. “Bij hen komen alle facetten van de bedrijfsvoering bij elkaar. Hierdoor zijn ze veel beter geïnformeerd dan de meeste anderen in het bedrijf.”

Voorspellende waarde

Volgens Kösters hebben de meningen en inzichten van CFO’s een duidelijke voorspellende waarde. “De Nederlandse economie groeide in 2010 bijvoorbeeld met 1,7 procent. Aan het begin van het jaar hielden 8 van de 10 ‘gewone’ Nederlanders dat nog voor onmogelijk, terwijl meer dan de helft van de CFO’s die groei al wel zag aankomen.”

Meer informatie: CFO Barometer