Laagfrequent geluid meten

Laagfrequent geluid meten

Laagfrequent geluid is geluid met vooral lage tonen. Lage tonen worden ook wel lage frequenties genoemd, daarom de naam laagfrequent geluid. Laagfrequent geluid leidt regelmatig tot geluidsoverlast of geluidshinder in woningen. Het probleem is dat het lastig vast te stellen is, waar het geluid vandaan komt.  Lage tonen hebben bijna geen richting en lijken dus overal vandaan te komen. Verder zijn de lage tonen vaak wel binnen te horen en buiten niet. Dit komt doordat er buiten allerlei geluiden zijn zoals geluid van wegen en wind die harder zijn dan het laagfrequente geluid. De gevel van de woning houdt het meeste buitengeluid tegen, maar lage tonen worden bijna niet tegengehouden. Daardoor blijf het laagfrequent geluid over in de woning.

Het achterhalen van de bron van laagfrequent geluid is lastig. Het is dan ook aan te raden om gezamenlijk met andere belanghebbenden een akoestisch adviesbureau in te schakelen of contact op te nemen met de plaatselijke milieudienst.

Last van laagfrequent geluid?

Heeft u last van lage tonen of een bromgeluid? Als u ouder wordt kunt u soms hoge tonen minder goed horen door slijtage. U gaat dan vanzelf lage tonen beter horen en u kunt er last van krijgen.  Soms is een dergelijk gehoorprobleem de oorzaak, maar regelmatig kunnen installaties in het gebouw of vlakbij deze lage (brom)tonen produceren. Neem in dit geval eventueel contact op met uw woningbouwvereniging. Het kan kloppen dat u het geluid binnen wel hoort, maar buiten niet. De oorzaak hiervan is dat lage tonen makkelijker uw woning kunnen binnendringen dan hoge tonen. U kunt een simpele test doen om uw eigen gehoor te testen. Ga naar op een windstille dag naar een gebouw of woning welke ver van snelwegen of windmolens ligt. Ga daar naar een stille ruimte. Heeft u nog steeds last van de lage (brom)toon? Dan is de kans aanwezig dat u gehoorschade heeft en is het verstandig om eerst een audioloog te raadplegen. Hoort u alleen wat geruis of de eigen hartslag, dan kan wellicht een akoestisch adviseur u verder helpen met uw probleem. Wilt u meer informatie of heeft u een vraag neem dan contact op via het formulier of bel één van onze vestingen.

Laagfrequent geluid in uw gebouw?

Klagen 1 of meerdere bewoners of medewerkers over lage tonen in uw gebouw? Installaties zoals warmtepompen, koelinstallaties, hydrofoors of trafo’s kunnen hier de oorzaak van zijn. Het is ook zeer goed mogelijk dat de bron buiten uw gebouw is gelegen. Met een geluidsmeting kan worden nagegaan of de oorzaak in het gebouw zelf is gelegen. Blijkt de bron buiten het gebouw gelegen kan het lastiger zijn om de oorzaak vast te stellen,  zeker als maar 1 bewoner of medewerker geluidsoverlast ondervindt.