Spaanse tandarts wint vakprijs tijdens Quality Practice-programma

Publicatiedatum

25 juli 2016

Business Unit

DPA Dentistry

Tijdens de themadagen van Quality Practice viel de Spaanse tandarts Ersilia González op. In een van de workshops maakte ze een opmerkelijk goede etsbrug. Voor dit sterke staaltje tandheelkundige techniek kreeg ze ter plekke een vakprijs toegekend. Bijzonder, voor een jong talent die het zonnige Spanje pas een jaar geleden omruilde voor fris Nederland.

“Tijdens de Quality Practice-programmadag waren de jonge buitenlandse tandartsen van DPA goed vertegenwoordigd. Met hun enthousiasme, expertise en ambitie leveren ze een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse tandheelkunde.“
Eva Povel - Directeur ACTA Dental Education

Quality Practice: sociaal én educatief vangnet

Klappertanden hoefde Ersilia niet; ze kreeg al snel een warme plek in een Groningse tandartsenpraktijk die haar buitenlandse expertise op prijs stelt. Daarnaast is ze via DPA lid van Quality Practice, een initiatief van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Dit gecertificeerde nascholingstraject voor tandheelkundige professionals die door willen leren, is een uitkomst voor jonge buitenlandse talenten die net de stap richting Nederland hebben gemaakt.

Een netwerk opbouwen, betere integratie en hun carrière vlot op de rails: via Quality Practice komen buitenlandse tandartsen sneller aan de bak. Zo ook Ersilia. Uiteraard snijdt het mes aan twee kanten: Nederlandse professionals krijgen via het platform ook een leerzaam inkijkje in de buitenlandse stand van zaken. Onder andere tijdens drie programmadagen gaan professionals uit verschillende hoeken van Europa met elkaar in gesprek. Met een gemeenschappelijk doel: de Nederlandse tandheelkunde verbeteren.

Tandarts Ersilia

Kennis vergroten door tweerichtingsverkeer

Het onderwerp van de meest recente Quality Practice-programmadag was ‘Herstel van esthetiek en functie’. Tandartsen leerden hoe je bij slijtage en restauratie van een gebit zó te werk gaat dat je een gebit niet alleen functioneel beter, maar ook mooier maakt. Toen ACTA-directeur Eva Povel aan het begin van de dag vroeg of er tandartsen van DPA in de zaal zaten, ging er direct een aantal Spaanse handen omhoog. Tijdens trainingen en workshops werkten de buitenlandse talenten nauw samen met Nederlandse tandartsen, van beginnende tot ervaren professionals, sommige al ruim dertig jaar in het vak.

Het beste van twee werelden

Ersilia González bewees dat ervaring maar nauwelijks een rol speelt als het gaat om de fijne kneepjes van het vak. Tijdens een van de workshops maakte ze een indrukwekkend goede composiet-etsbrug: een implantaat waarmee je een tand of kies vervangt. Volgens dr. van Pelt, die de training verzorgde, was de etsbrug van Ersilia ‘qua vormgeving nagenoeg perfect.’ Daarnaast vond de expert op het gebied van restauratieve tandheelkunde dat Ersilia de ‘essentie van de training het beste toepaste van alle aanwezige tandartsen’. Spaanse techniek combineert dus goed met Nederlandse kennis.

Vakprijs beklemtoont meerwaarde buitenlands talent

Ersilia González’ prestatie is opvallend voor een tandarts die pas zo kort in Nederland werkt. Daarom beloonde dr. van Pelt haar met een vakprijs voor haar professionaliteit en enthousiasme. Met deze prijs onderstreept hij het belang van buitenlandse competenties voor de Nederlandse tandheelkunde. Een constructieve actie, waarmee de ervaren tandarts de vooroordelen rondom buitenlandse professionals verder wegneemt.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *