Geen Gaatjes

Publicatiedatum

25 februari 2016

Zo’n acht maanden geleden was ik onderweg van Groningen naar Amsterdam voor mijn sollicitatiegesprek bij DPA. Na ruim een half jaar rond Spitsbergen te hebben gevaren, was ik op zoek naar een nieuw project waar ik mij op kon storten.

Het volgende hoofdstuk

Ik werkte jarenlang in de evenementen- en entertainmentindustrie. En nu was ik op weg naar de businessunitmanager van een bedrijf dat actief is in de detacheringsbranche. Dat klonk eerlijk gezegd niet erg spannend. Maar een vriend die op dat moment al bij DPA Spanish Professionals werkte, had mij aangeraden om langs te komen en te praten. Dus daar ging ik.

Over twee weken beginnen

De korte kennismaking die op de planning stond, werd een inspirerend gesprek met Sebastian Schreijer. We hebben zo’n twee uur met elkaar gesproken en ik was verkocht. “Kun je over twee weken beginnen?” “Eh, ja!” Want waarom niet? Het enige dat ik hoefde te doen, was een huis vinden in de omgeving van Amsterdam, nieuwe kleren kopen en mijn spullen verhuizen. Dus dat deed ik.

bart1

Welkom in de tandheelkunde

Meestal begin je je pas echt te interesseren voor een sector wanneer je er zelf in werkt. Natuurlijk ga ik al van jongs af aan naar de tandarts. Maar dat er in Nederland een gigantisch tekort aan tandartsen bestaat, daar had ik geen idee van. Laat staan dat dit tekort alleen maar toe zal nemen in de komende tien jaar.

Waar zijn die tandartsen?

Elk jaar studeren rond de tweehonderd studenten af als tandarts aan Nederlandse universiteiten. We hebben er jaarlijks echter twee keer zoveel nodig. Daarom moeten wij tandartsen uit andere EU-landen aantrekken om te voorkomen dat we hier straks met enorme wachtlijsten te kampen hebben. De missie is dus duidelijk!

Het verschil maken

Ik had al wat ervaring met recruitment voordat ik bij DPA kwam. Ik werkte voor een bedrijf dat de meest getalenteerde mensen in Nederland aan een nóg betere baan hielp dan die ze nu al hadden. Dat gaf mij geen voldoening. Hoe groot is dan ook het verschil met DPA, waar ik écht bezig ben met een probleem oplossen. Want hoewel wij hier in Nederland een tekort aan tandartsen hebben, bestaat er in Spanje een enorm overschot.

Weinig werk in Spanje

Als gevolg van het te grote aanbod van personeel bij Spaanse praktijken, zitten veel jonge tandartsen daar zonder werk: mensen van mijn leeftijd die na het afronden van hun studie werkloos op de bank zitten. En als ze wel werk hebben, is het salaris vaak niet eens voldoende om van rond te kunnen komen. Ik zou me niet eens kunnen voorstellen dat een Nederlandse tandarts zich in een soortgelijke situatie kan bevinden.

bart2

Veel op reis

Ondertussen zijn er acht maanden voorbijgevlogen en hebben we al meerdere evenementen voor tandartsen georganiseerd in Spanje en Portugal. Om de maand reis ik naar Oostenrijk, waar wij ons talencentrum hebben. Daar houd ik mij bezig met het combineren van spel en taal door leuke activiteiten te ontwikkelen die tandartsen helpen hun Nederlands te oefenen en te verbeteren. Ik heb echt het gevoel dat ik mijn talenten optimaal kan benutten voor het tandartsenproject van DPA.

Intensief contact

Sinds mijn start bij DPA hebben achtentwintig tandartsen hun intensieve cursus Nederlands afgerond en zijn zij begonnen met hun nieuwe baan in Nederland. Deze maand komen daar nog eens tien tandartsen bij. Door het intensieve contact dat wij met de tandartsen hebben tijdens hun transitie, bouwen we een hechte band met hen op. We staan ze bij tijdens hun taalcursus in Oostenrijk en we helpen ze met hun verhuizing naar Nederland, waar we ook nog met ze in contact blijven.

Practice What You preach

Tijdens mijn eerste werkweek was een groep tandartsen net klaar met de cursus in Oostenrijk. Het DPA-team haalde ze op van het vliegveld om hen op drankjes en een diner te trakteren. Op die dag maakte ik kennis met Javier en zijn vriendin, Daniella. Dit tandartsenkoppel uit Madrid was spontaan en enthousiast, dus het klikte gelijk tussen ons. Sinds ik van Groningen naar Haarlem ben verhuisd, was ik niet meer naar de tandarts geweest (shame on me). Het was hoog tijd om een nieuwe tandarts te vinden voor controles en ik dacht “wie A zegt, moet ook B zeggen!” Dus maakte ik een afspraak bij tandartspraktijk Tandzorg in Delft.

Geen angst meer voor de tandarts

De zenuwkriebels die ik normaalgesproken voel in de wachtruimte verdwenen spontaan toen ik de blije gezichten zag van Javier en Deiny (die net klaar was met haar taalcursus en in november was begonnen met werken in Delft). Zo werd de frisse tegenzin waarmee ik altijd naar de tandarts ging omgezet in een afspraak waar ik echt naar uit kon kijken.

En uiteraard: geen gaatjes!

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *