Van Erasmus naar expat

Publicatiedatum

5 augustus 2014

De Europese Unie (EU) probeert het nog zeer beperkte arbeidsverkeer tussen haar lidstaten op allerlei manieren te stimuleren. Zo kunnen Europese studenten via het Erasmusprogramma proeven aan leven en werk in een andere cultuur, vaak gecombineerd met leren van en studeren in een andere taal. Op deze manier wordt een zaadje geplant dat kan uitgroeien tot een bestaan als expat.

Erasmus-blog_DEF

Buitenlandvirus

Uit eigen ervaring weet ik hoe het internationale virus na één jaar buitenland aanhoudt. In 2006 verbleef ik een jaar in Mexico. Daarna zat ik al voordat mijn studie van start ging bij de Buitenlandbeurs om te kijken of ik niet ergens een uitwisseling kon regelen met de universiteit. Uiteindelijk besloot ik te verhuizen naar wereldstad Amsterdam, om eerst mijn eigen hoofdstad goed te leren kennen. Maar waar ik voor een hoofdstedelijke tussenstap koos, gaan studenten tegenwoordig steeds vaker op uitwisseling zodra ze daartoe de mogelijkheid krijgen.

Erasmus in opmars – kansen voor Spanje

Euractiv meldt dat in het academisch jaar 2012-2013 zo’n 270.000 studenten een Erasmusbeurs kregen: een record. De website citeert gegevens van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat ook de aan Erasmus-deelnemers toegekende gelden zijn toegenomen. Binnen een jaar steeg de gemiddelde maandelijkse bijdrage van 250,- naar 272,- euro. Spanje is één van de meest actieve landen binnen het Erasmusproject en behoort zowel tot de top drie van landen die de meeste internationale studenten ontvangen als tot de topleveranciers van studenten aan andere landen.

Warmlopen voor een internationale carrière

Erasmus als voorbereiding op een internationale carrière: dat is het idee. In mijn dagelijkse contact met Spaanse professionals merk ik dat het werkt. Voor hen is een internationale ervaring vaak een reden om positiever te denken over een overstap naar een functie in Nederland. Zowel grote als kleine barrières worden doorgaans als minder ingrijpend ervaren.

Zelf zit ik met mijn internationaal georiënteerde functie voorlopig goed op mijn plek in Nederland. Maar als er in Nederland geen werk voor me zou zijn, zou ik denk ik toch sneller kiezen voor een kans in het buitenland. En daar heeft mijn eerdere buitenlandervaring alles mee te maken.

Bron:

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *