SafeNoise is de applicatie voor je iPhone waarmee je op elk moment het geluidniveau van de plek waar je verblijft kan meten. Gelijktijdig geeft de app aan hoe lang je in dat geluidniveau mag verblijven voordat het schadelijk wordt. De app is ook in het Engels beschikbaar. De Safenoise 3.1-app biedt momenteel ondersteuning voor de iPhone 4-, iPhone 5- en iPhone 6-series.

Samenwerking

DPA Cauberg-Huygen heeft als initiator van dit project samenwerking gezocht met de Nationale Hoorstichting en Brüel en Kjær. De Nationale Hoorstichting organiseert en stimuleert activiteiten op het gebied van voorlichting, preventie, revalidatie en wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het gehoor. Brüel & Kjær is een vooraanstaand producent van hoogwaardige geluid- en trillingsmeetapparatuur.

Werking van de app

Bezoekers van bijvoorbeeld events en horecagelegenheden weten vaak wel dat teveel geluid gehoorschade kan toebrengen, maar niet op welk moment en bij hoeveel decibel (dB). Met alarmlichtwaarschuwingen in de display geeft de app aan dat het tijd is om weg te gaan of gehoorbescherming te gaan dragen. De toepassingen zijn legio. Voor het uitgaansleven, maar ook binnen bedrijven. Denk aan tijdelijk werken bij veel lawaai tijdens een verbouwing. De app is ook vanuit arbotechnisch oogpunt zeer bruikbaar. Meer informatie?

Blijvende gehoorschade

De gevolgen van de gehoorschade zijn vaak niet direct merkbaar, maar wel van blijvende aard. Zo pleit de Hoorstichting al enige tijd actief voor het dragen van goede oordoppen met filters tijdens het uitgaan. De eerste resultaten van een vijfjarig onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum laten zien dat tien procent van de onderzochte jongeren tussen de 13 en 15 jaar een onherstelbare gehoorbeschadiging heeft, die zich kenmerkt door een constante pieptoon of oorsuizen. Dit kan zeer belastend zijn en bovendien een vooraankondiging van een verminderd gehoor op latere leeftijd en in sommige gevallen van een overgevoeligheid voor geluid.

Meer weten over SafeNoise?

Carel Ostendorf | carel.ostendorf@dpa.nl | 06 21 91 74 75