This Is Holland

Publicatiedatum

16 februari 2018

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Locatie

Amsterdam

Bouwfysica
Brandveiligheid
energie
Geluidemissie
Ventilatie

Tegenover het Centraal Station in Amsterdam Noord is door ontwikkelaar Lingotto het paviljoen This Is Holland gerealiseerd. Dit is een panoramische 5D-filmattractie met de canon van Nederland als thema. DPA Cauberg-Huygen adviseerde voor dit project over brandveiligheid, energie, luchtverversing en geluidemissie.

(Foto Hanno Lans | CC BY 4.0)

Binding ontwerp met originele functie

De ronde vorm van het paviljoen, een ontwerp van MOPET architecten, doet denken aan een olievat en verwijst daarmee naar het Shell-verleden van het Overhoeks-terrein. De attractie is gesitueerd tussen de A’DAM Toren en het EYE Filmmuseum.

Bewegend platform

Bijzonder aan de attractie is dat gebruik wordt gemaakt van bewegende platformen waaraan de stoeltjes bevestigd zijn. In combinatie met de beelden in scheervlucht levert dit een adembenemende ervaring op. De virtuele vogelvlucht door de geschiedenis van Nederland duurt 9 minuten.

Brandveiligheid

Tijdens de ontwerpfase is er gekeken naar de brandtechnische indeling en is er gewerkt aan een optimalisatie van het brandtechnische ontwerp. Aansluitend is DPA Cauberg-Huygen betrokken geweest bij het opstellen van de benodigde stukken voor de aanvraag omgevingsvergunning. Hierbij is het onderdeel brandveiligheid integraal beschouwd. Na de verlening van de omgevingsvergunning is DPA Cauberg-Huygen betrokken gebleven als adviseur bij ad-hoc vraagstukken.

Geluidemissie

In het kader van het Activiteitenbesluit is voor dit project een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de geluidemissie van de attractie zelf en de overige installaties. In dit onderzoek zijn de toekomstige appartementen in de nabijheid (op 8m afstand) meegenomen.

Luchtverversing, EPC en afmelden energielabel

DPA Cauberg-Huygen heeft voor dit project verder geadviseerd over de benodigde luchtverversing en de EPC. In 2017 is door de opdrachtgever een aanvullende opdracht verstrekt voor het opstellen en afmelden van het energielabel voor This Is Holland. Het energielabel voor het gebouw is A++.