Reitse Hoevenstraat

Publicatiedatum

6 juni 2017

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Locatie

Tilburg

Akoestiek
Brandveiligheid
Externe veiligheid

In opdracht van woningcoörporatie Tiwos wordt aan de Reitse Hoevenstraat in Tilburg nieuwbouw gerealiseerd voor Traverse, stichting voor maatschappelijke opvang. DPA Cauberg-Huygen adviseerde op het gebied van brandveiligheid, externe veiligheid en akoestiek. Luijten Smulders Architecten tekende voor het ontwerp van het woon/zorgcomplex.

traverse1
traverse3
traverse2
img (6)
traverse2
traverse5
traverse6

Reitse Hoevenstraat

Het project Reitse Hoevenstraat bestaat uit drie nieuwe gebouwen met gezondheidszorgfunctie en de renovatie van een bestaand pand. Ook wordt een techniekgebouw neergezet. De gebouwen zullen plaats bieden aan 134 wooneenheden, terwijl in de plinten van de gebouwen rondom het centrale plein plek is voor kantoren, ontmoetingsruimtes en spreekkamers voor het bieden van optimale zorg aan de bewoners.

Risico vanwege nabijheid LPG-tankstation

De nabijheid van het Total LPG-tankstation aan de Ringbaan West 7 in Tilburg maakte het noodzakelijk om een groepsrisicoberekening uit te voeren in geval van een ongeluk met een LPG-tankwagen. DPA Cauberg-Huygen heeft hiervoor een rapport opgesteld dat gebruikt is voor de vergunning van het complex.

Plattegrond project Traverse, Reitse Hoevenstraat in Tilburg

Akoestiek en privacy

Daarnaast heeft DPA Cauberg-Huygen geadviseerd over akoestiek. Zo is akoestisch onderzoek verricht naar de geluidbelasting op de gevels en de geluidwerende eigenschappen van deze gevels.

Minstens zo belangrijk voor een zorgcomplex is de interne geluidwering. Voor de kantoorruimten en spreekkamers is voor een goed akoestisch klimaat en vanuit privacyoverwegingen geadviseerd voor een akoestisch plafond en goede geluidisolerende constructies.

Ook in ontmoetingsruimten en gemeenschappelijke woonkamers is een goed akoestisch klimaat van groot belang.  Hiertoe moesten voorzieningen getroffen worden om een juiste nagalmtijd te realiseren.