Victor J Koningsbergergebouw

Publicatiedatum

13 september 2016

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Locatie

Utrecht

Akoestiek
Bouwfysica
Brandveiligheid
Duurzaamheid
Windklimaat

Nieuw wetenschappelijk onderwijsgebouw

Het nieuwe onderwijsgebouw Victor J Koningsbergergebouw met practicumruimten, studielandschappen, onderwijsruimten en kantoren c.q. zitkamers is straks werkplek voor medewerkers, onderzoekers en studenten van de Universiteit Utrecht voor de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Biomedische wetenschappen. Het ontwerp is gemaakt op basis van de uitkomsten van meerdere charrettes met de toekomstige gebruikers om optimaal tegemoet te komen aan hun eisen en wensen.

Toren en verbindend gebouw

De nieuwbouw bestaat uit twee onderdelen; een ‘toren’ met bovenin practicumruimten en onderin studielandschappen en algemene voorzieningen. Hier sluit de toren aan op het andere nieuwe bouwdeel, de ‘loop’, die de nieuwe toren verbindt met het Buys Ballot gebouw en het Minnaertgebouw. In de ‘loop’ bevinden zich functies als auditoriumzalen, studieplekken en restauratiefuncties. Met volle bezetting zijn er zo’n 1400 studenten in het gebouw aanwezig.

Doordachte buitenzonwering

Duurzaamheid is een speerpunt in het ontwerp. De transparante gevel is op een doordachte manier voorzien van buitenzonwering, waardoor een optimale balans tussen toetreding van daglicht en energiehuishouding is gegarandeerd. Samen met andere maatregelen, zoals zonnepanelen en doordacht materiaalgebruik zal dit (laboratorium-)gebouw uiteindelijk in aanmerking komen voor een BREEAM ‘very good’-certificering.

DPA Cauberg-Huygen is bij het project betrokken geweest in de gehele ontwerpfase. De advisering heeft betrekking gehad op de gebieden bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, duurzaamheid en windklimaat.

Joost Ector en Eva van Os geven toelichting op Victor J Koningsbergergebouw (video)