Onderwijscentrum Noordwestcluster (OWC) Utrecht

Publicatiedatum

13 september 2016

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Locatie

Utrecht

Akoestiek
Bouwfysica
Brandveiligheid
Duurzaamheid
Windklimaat

Realisatie van een nieuw onderwijsgebouw voor de Universiteit Utrecht, grenzend aan twee bestaande onderwijsgebouwen.

Nieuw wetenschappelijk onderwijsgebouw

Het nieuwe onderwijsgebouw met practicumruimten, studielandschappen, onderwijsruimten en kantoren c.q. zitkamers is straks werkplek voor medewerkers, onderzoekers en studenten van de Universiteit Utrecht voor de faculteiten Geowetenschappen, Bètawetenschappen en Biomedische wetenschappen.

Het ontwerp is gemaakt op basis van de uitkomsten van meerdere charrettes met de toekomstige gebruikers om optimaal tegemoet te komen aan hun eisen en wensen.

owc1_0

Toren en verbindend gebouw

De nieuwbouw bestaat uit twee onderdelen; een ‘toren’ met bovenin practicumruimten en onderin studielandschappen en algemene voorzieningen. Hier sluit de toren aan op het andere nieuwe bouwdeel, de ‘loop’, die de nieuwe toren verbindt met het Buys Ballot gebouw en het Minnaert gebouw. In de ‘loop’ bevinden zich functies als auditoriumzalen, studieplekken en restauratiefuncties.

Doordachte buitenzonwering

Duurzaamheid is een speerpunt in het ontwerp. De transparante gevel is op een doordachte manier voorzien van buitenzonwering, waardoor een optimale balans tussen toetreding van daglicht en energiehuishouding is gegarandeerd. Samen met andere maatregelen, zoals zonnepanelen en doordacht materiaalgebruik zal dit (laboratorium-)gebouw uiteindelijk in aanmerking komen voor een BREEAM ‘very good’-certificering.

DPA Cauberg-Huygen is bij het project betrokken geweest in de gehele ontwerpfase. De advisering heeft betrekking gehad op de gebieden bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, duurzaamheid en windklimaat.