Janskerkhofcomplex

Publicatiedatum

27 oktober 2017

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Locatie

Utrecht

Bouwakoestiek
Bouwfysica
Brandveiligheid

De Universiteit Utrecht heeft het Janskerkhofcomplex een nieuwe bestemming gegeven. In de nieuwe situatie dient dit historische complex als onderwijsgebouw voor rechtsgeleerdheid en als huisvesting voor het bureau van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. DPA Cauberg-Huygen heeft in de diverse ontwerp- en uitvoeringsfases de akoestische, bouwfysische en brandveiligheidsadvisering voor zijn rekening genomen.

Janskerkhof Complex - fotograaf Rene de Wit

Transformatie Janskerkhofcomplex

Het vernieuwde Janskerkhofcomplex van de Universiteit Utrecht is een studie- en onderwijscentrum voor het departement Rechtsgeleerdheid van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). Het onderwijsgebouw heeft studieplaatsen, werkgroepruimtes en collegazalen voor in totaal 950 studenten, en beschikt over een studie-informatiepunt. Tevens is ruimte gereserveerd voor het ULC, het Utrecht Law College. Het project leverde een nominatie op voor de NRP Gulden Feniks 2016 in de categorie Transformatie.

Het gebouwencomplex werd in 1264 gesticht als Minderbroeder klooster en is sinds 19e eeuw in gebruik door de Universiteit Utrecht. Vanaf 1982 bood het gebouw plaats aan de bibliotheek van de rechtenfaculteit. Met de herbestemming tot compleet onderwijsgebouw is het Janskerkhof Complex het hart van de faculteit geworden. Marx&Steketee architecten hebben met hun ontwerp een helder en leesbaar onderwijsgebouw gecreëerd.

Janskerkhof Complex - fotograaf Rene de Wit

Ruimteakoestiek visueel gemaakt

In de ontwerpfasen zijn diverse adviezen verstrekt om met bouwkundige voorzieningen een goede ruimteakoestische kwaliteit in het gebouw te realiseren. De absorberende voorzieningen zijn getroffen tegen de onderzijde van het verdiepingsvloeren, de wanden en het dakvlak.

Daarnaast is door toepassing van akoestische panelen aan de wanden van diverse verblijfs- en verkeersruimten de akoestische kwaliteit geoptimaliseerd en afgestemd op het gebruik van de ruimten. In samenwerking met alle partijen is per ruimte een op maat gemaakt ontwerp gemaakt voor het aantal en de positie van de toe te passen panelen. De panelen bestaan uit een absorberend materiaal met daarvoor een akoestisch open stoffering.

Het visuele ontwerp van de akoestische panelen is van de hand van Driessen+van Deijne. Op de panelen zijn uitvergrootte foto’s van verschillende materiaalcomposities, die een binding hebben met de historie van het complex, op een speciale wijze zijn afgedrukt. Ieder type ruimte beschikt over een eigen kleurcompositie: geel voor gangen en verkeersruimte, blauw voor onderwijsruimten en grijs voor bespreekruimte, receptie en studentenhuisvesting.