Prêt-à-Loger als demonstratiemodel

Publicatiedatum

14 juli 2014

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

chr-pretaloger

Het renovatieconcept Prêt-à-Loger, binnenkort te zien in Delft, heeft hoge ogen gegooid tijdens de Solar Decathlon 2014. Tijdens de finale van de Solar Decathlon waren in de tuinen van het paleis van Versailles modelwoningen te zien van 20 studententeams uit 16 landen. Prêt-à-Loger, de inzending van de TU Delft, heeft het als enige renovatieconcept bijzonder goed gedaan. Na het winnen van de Communication & Social Awareness award en de Sustainability award is Prêt-à-Loger in het eindklassement op de derde plaats geëindigd.

Decor van een toneelstuk

Het team van de TU Delft heeft veel aandacht besteed aan het communiceren van hun concept. Op een innovatieve manier is zichtbaar gemaakt hoe een rijtjeshuis energieneutraal kan worden, waarbij de leefkwaliteit centraal staat. Zo op het eerste gezicht lijkt de modelwoning van de TU Delft het decor van een toneelstuk. Op een mooie manier zie je dat de woning onderdeel is van een blok rijtjeshuizen. De inrichting is zo natuurgetrouw, dat het lijkt alsof het huis gewoon bewoond wordt. Bij het betreden van de loopbrug naar de ingang loop je als het ware door de naastgelegen woning. Ik vond dat tijdens mijn bezoek aan Versailles een opvallend contrast met de andere woningen op het park.

Poppenhuis

Ergens doet Prêt-à-Loger mij denken aan een poppenhuis. Historische poppenhuizen vallen op door hun grote gelijkenis met echte huizen, met veel aandacht voor detail in de inrichting. In de 17e en 18e eeuw dienden poppenhuizen vaak als demonstratiemodel en niet zozeer om mee te spelen. Met de huizen werd het reilen en zeilen in een groot huishouden uitgelegd.

De modelwoning Prêt-à-Loger is gebouwd op werkelijke schaal en dient een groter doel. Het laat zien hoe bestaande woningen door gebruik van zonlicht in hun energiebehoefte kunnen voorzien. Een bestaand rijtjeshuis is voorzien van slimme toevoegingen, waaronder een kas aan de zuidoostzijde. Daarmee is het huis veranderd in een mooiere, ruimere woning zonder energierekening. Door toepassing van dit innovatieve concept kunnen zo’n 1,4 miljoen Nederlandse woningen in hun eigen energiebehoefte voorzien.

Communicatie

De energiebehoefte wordt voor een groot deel bepaald door manier waarop de bewoner zijn woning gebruikt. Voor het terugdringen van de energierekening staat daarom de communicatie met de gebruiker centraal. Door moderne communicatiekanalen, apps en internettools gaven de studententeams van de Solar Decathlon bewoners inzicht in het energiegebruik. Bij Prêt-à-Loger is met Ezie het energiegebruik inzichtelijk gemaakt.

Renovatieconcept in Delft

Binnenkort wordt de modelwoning Prêt-à-Loger verplaatst naar The Green Village in Delft, waar maandag 25 augustus Minister Blok (Minister voor Wonen en Rijksdienst) de woning opent. Vanaf dan kan iedereen in Nederland met eigen ogen zien hoe een simpel Nederlands rijtjeshuis kan worden getransformeerd tot een buitengewoon duurzame woning.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *