Innoveren in de bouw door integratie van specialismen

Publicatiedatum

14 april 2014

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Innoveren-in-de-bouw

Een gebouw is niet zomaar gebouwd in Nederland. Met alle eisen en wensen die we hebben, maar ook door onze zeer uitgebreide wet- en regelgeving, komt er heel wat bij kijken voor een groot project is gerealiseerd. Studenten van de TU Delft ervaren dit zelf tijdens hun deelname aan de Solar Decathlon, een internationale competitie, waar wij vanuit DPA Cauberg-Huygen als adviseur bij zijn betrokken.

Originele ideeën tot uitvoer brengen

Studententeams van verschillende universiteiten ontwerpen en bouwen een door zonne-energie gedreven woning. De inzending van de TU Delft is uniek omdat het de verduurzaming van een bestaande woning betreft, in plaats van nieuwbouw. Met het ingediende ontwerp  valt veel milieuwinst te halen.

Door te werken in een multidisciplinair projectteam met verschillende marktpartijen, leren de studenten hoe complex een bouwproces is en dat er met heel veel praktische zaken rekening moet worden gehouden. Hoe is het dan toch mogelijk om nieuwe, originele ideeën daadwerkelijk tot uitvoer te brengen?

Kijken naar andere disciplines

Als specialist visueel comfort wil ik bijdragen aan de realisatie van gebouwen die gezond en comfortabel zijn voor de gebruikers, zonder dat dit ten koste gaat van de architectonische kwaliteit, de duurzaamheid en veiligheid. Daarbij vind ik het heel belangrijk om over de grens van mijn eigen specialisme heen te kijken. En het mooie is, juist door naar andere disciplines te kijken, kan ik mijn eigen specialisme verder ontwikkelen. Zo is bij het provinciehuis aan het Houtplein in Haarlem daglicht en kunstlicht zo goed op elkaar afgestemd, dat er minder kunstlicht wordt gebruikt. Er wordt daarbij niet alleen energie bespaard door minder kunstlicht, maar ook doordat er minder koeling nodig is, omdat de warmtelast lager is. Dat is integraal ontwerpen.

Bouwfysica en omgevingspsychologie

Voordat ik bij DPA Cauberg-Huygen aan de slag ging, was ik jarenlang gefocust op een specifiek onderdeel van gebouwen: ramen. Tijdens mijn promotieonderzoek aan de TU Delft onderzocht ik de invloed van daglicht en uitzicht op het visueel comfort. Ik kwam er al snel achter dat er al veel kennis was over daglicht en uitzicht, maar dat deze kennis niet was verenigd. Uitzicht hoort van origine niet tot het vakgebied van de bouwfysicus, maar is vooral bestudeerd door omgevingspsychologen en landschapsarchitecten. De meerwaarde van mijn onderzoek zat in het samenbrengen van deze disciplines. Ik heb een nieuwe methode ontwikkeld, waarin de kennis is gecombineerd en verdiept. Hiermee kunnen we het ontwerp van ramen en zonwering optimaliseren, waardoor het visueel comfort wordt verbeterd.

Opleiding en cursussen

Bij DPA Cauberg-Huygen zijn we blij met de samenwerking met onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. We doen mee aan onderzoeksprojecten en bieden opleidingsmogelijkheden binnen ons vak. Hierdoor brengen we  praktijk en wetenschap samen. Daarnaast organiseren we praktijkgerichte cursussen voor een breed scala aan opdrachtgevers. Dit brengt me bij de vraag, welke kennis hebben wij in huis waar jij meer van zou willen weten?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *