Hebben mensen wel behoefte aan ramen?

Publicatiedatum

28 augustus 2014

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Hebben-mensen-wel-behoefte-aan-ramen---

Ramen kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als ze op het zuiden zijn georiënteerd. Waarom zouden we dan toch ramen willen? Voor ventilatie, licht, uitzicht? Een gebouw kan ook mechanisch worden geventileerd en met kunstlicht worden verlicht. Daarnaast kan dat wat zich buiten afspeelt worden opgenomen en binnen op een tv-scherm worden afgespeeld.

Daglicht en slaapgedrag

Ook zonder ramen kan aan de minimale lichtniveaus en ventilatiehoeveelheden gestelde eisen worden voldaan. Aan uitzicht worden doorgaans helemaal geen eisen gesteld. Mensen blijken echter een sterke behoefte te hebben aan natuurlijk licht en direct uitzicht naar buiten. Klachten betreffende het comfort en de gezondheid kunnen hiermee voorkomen worden. Bovendien leidt natuurlijk licht tot betere nachtrust. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Illinois. Zij brachten recent de gezondheid en het slaapgedrag van 49 kantoormedewerkers in kaart. De medewerkers die in een kantoor met ramen werken, bleken ’s nachts gemiddeld 46 minuten langer te slapen dan medewerkers die in een ruimte zonder ramen werken. Daardoor leken ze overdag actiever te zijn.

Belang van voldoende licht- en warmtewering

Als dan toch ramen worden toegepast, is het zaak om in voldoende afscherming door licht- en warmtewering te voorzien. Dit zorgt voor een goede balans tussen temperatuur, visueel comfort en energiegebruik. En volgens Paul Settels, registerergonoom bij de ING, dragen zowel goede verlichting als goede zonwering ertoe bij dat mensen hun werk naar behoren uitvoeren. Settels constateert echter dat slechts twee procent van de nieuwe kantoren van goede licht- en warmtewering wordt voorzien, wat Nederland miljarden euro’s kost

Licht- en uitzichtkwaliteit

Met de D&V (Daylight and View) analysemethode kan de kwaliteit van ramen worden beoordeeld. De daglichttoetreding in een gebouw en het uitzicht naar buiten wordt hiermee inzichtelijk gemaakt. Het is een hulpmiddel om de kwaliteit van ramen nog beter te maken. De methode is het resultaat van mijn promotieonderzoek naar de invloed van licht en uitzicht op de visuele kwaliteit van binnenruimten. Je kunt hier meer over lezen in het artikel over de D&V (Daylight and View) analysemethode dat in september 2014 verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Building and Environment.

Ramen in klaslokalen

Niet voor niets worden zelden gebouwen zonder ramen gerealiseerd. Steeds meer studies wijzen uit dat daglicht niet alleen de productiviteit van mensen op kantoor, maar ook de prestaties van leerlingen op scholen beïnvloedt. Ik kijk ernaar uit om tijdens het seminar ‘Beleef een betaalbaar, gezond en comfortabel schoolgebouw’ schoolbesturen te laten ervaren wat ramen met het comfort in klaslokalen doen. In het ecologisch intelligent ingerichte schoolgebouw van Stoas Vilentum in Wageningen laten we met drie deskundigen ons licht schijnen over het beheer en onderhoud van gezonde en inspirerende leeromgevingen. En over (kleine) aanpassingen in bijvoorbeeld licht en akoestiek waarmee een groot resultaat voor het welzijn en comfort te bereiken is. Voor de leerling, maar zeker ook voor de leraar.

Delen

Eerdere reactie(s)

  1. Tom schreef:

    Het gebruik van ramen doet veel met een ruimte. Je ziet het heel vaak in scholen dat er veel gebruik van ramen wordt gemaakt. Krijgen wel eens aanvragen of wij raamdecoratie of folie aan kunnen brengen, zodat het licht wel binnenkomt maar studenten niet afgeleidt worden door dingen die buiten gebeuren.

  2. Hester Hellinga schreef:

    Dag Tom, ik ben heel benieuwd waardoor studenten afgeleid worden. Uitzicht kan ook positief bijdragen aan de leerprestaties. Het kan ervoor zorgen dat leerlingen en leraren minder snel vermoeid raken. Wordt daar ook rekening mee gehouden? M.v.g. Hester Hellinga

  3. Celine schreef:

    Ik begrijp wel wat Tom bedoelt over afgeleid worden, leerlingen die al weinig concentratie van zichzelf hebben worden afgeleid door bijvoorbeeld mensen die buiten lopen of auto’s die langs rijden. Wij hebben als oplossing toen lamellen geplaatst van lamellenexpert.nl omdat wij hele grote maten hadden die er niet zijn bij bijvoorbeeld de bouwmarkt. Nu kunnen we zo nu en dan de lamellen dicht doen als er wat belangrijks wordt gezegd of als er even concentratie nodig is. Aanrader dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *