Automatische zonwering: ideaal of ongelooflijk irritant?

Publicatiedatum

7 april 2014

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Automatische-zonweringAutomatisch werkende zonwering voor kantoren is uit het oogpunt van duurzaamheid aantrekkelijk. Maar hoe ervaren individuele kantoorwerkers het gebruikscomfort ervan? Onderzoek brengt een aantal aandachtspunten aan het licht. Het belangrijkste is de behoefte om het systeem individueel te kunnen ‘overrulen’. 

Uit duurzaamheidsperspectief zijn automatische zonweringssystemen veelbelovend. Ze dragen bij aan lager energieverbruik en dus ook ook lagere exploitatiekosten van het gebouw. Nadeel is dat het lastig is om tegemoet te komen aan de diverse comfortwensen van verschillende gebruikers. Om te onderzoeken hoe kantoorwerkers verschillende soorten automatische gevelsystemen ervaren, is een vragenlijst afgenomen onder 400 kantoormedewerkers. Het onderzoek maakt deel uit van EOS-LT onderzoeksproject FACET, gesubsidieerd door Agentschap NL.

Sabotage bedieningssysteem

Bij de onderzochte  kantoren is er veel ontevredenheid over het zelf regelen van de licht- en zontoetreding. Dit leidt soms tot het saboteren van het bedieningssysteem van de zonwering. Zo heeft een medewerker de daglichtsensor in het gebouw afgeplakt, zodat de automatische schakeling niet meer functioneert. Een respondent uit een ander gebouw zegt over de zonwering: “De onderste helft hebben we onklaar gemaakt waardoor die altijd open is. De bovenste helft doen we soms open als er geen zon is. Soms wordt de boel centraal geopend.”

De ontevredenheid heeft de volgende oorzaken:

  1. De zon wordt onvoldoende geweerd.
  2. De zonwering wordt over te grote zones tegelijk geschakeld.
  3. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om de zonwering in verschillende standen te zetten.

Gebruikerscomfort

Doordat mensen een verschillende behoefte aan daglicht, zonlicht en uitzicht hebben, is het niet mogelijk om automatische zonweringssystemen naar ieders wens te regelen. Voor het gebruikerscomfort is het kunnen overrulen van de zonwering noodzakelijk. Dit kan nadelige gevolgen voor het energieverbruik hebben. Daarom is het belangrijk om bij de keuze voor een automatisch systeem een goede afweging tussen energiebesparing en gebruikerscomfort te maken.

Delen

Eerdere reactie(s)

  1. Claudia schreef:

    Dat lijkt mij ook helemaal niks hoor.. gelukkig hebben ze bij mij op kantoor gewone lamellen.. dezelfde als die ik thuis ook heb hangen haha. Zijn geloof ik van lamellenexpert.nl die moet ik gewoon zelf open en dicht doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *