Transformatie hoofdkantoor De Key door Studioninedots

Publicatiedatum

8 juni 2018

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Render: 3D Studio Prins

Het hoofdkantoor van woningcorporatie De Key in Amsterdam wordt getransformeerd naar een ontwerp van Studioninedots, zo maakte De Key vandaag bekend. Om het huidige complex aan de Hoogte Kadijk te behouden en er twee vestigingen efficiënt samen te voegen, wordt er in de komende jaren een toegankelijk, duurzaam en karaktervol stadskantoor van gemaakt. DPA Cauberg-Huygen adviseert bij dit project over bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Eenheid

Voor deze transformatie wordt een ensemble van drie werkgebouwen aan binnen- en buitenzijde tot een eenheid gesmeed. Ook wordt met een reeks slimme interventies het kantoor verrijkt met een keur aan werkplekken en ruimtes voor ontmoeting, en krijgt het een uitstraling passend in de buurt. De Key vindt bovendien dat hun vraag naar een toekomstbestendige werkomgeving met een BREEAM In-Use score Excellent en met collectieve en flexibele ruimtes ruimschoots is beantwoord.

Ambitie

Verbinden was het leidend principe bij het ruimtelijk ontwerp. De Key versterkt haar identiteit van stads-corporatie door vestigingen samen te brengen in het bestaande kantoor aan de Hoogte Kadijk en daar het gebouw sterker te verankeren in de buurt. Door de invoering van flexibele werkvormen wordt het er mogelijk om met meer mensen in hetzelfde gebouw te werken. De nieuwe indeling is vooral ontworpen om onderlinge ontmoeting te stimuleren. Uiteenlopende ruimtes, waar specifieke werkzaamheden naar aard worden gefaciliteerd, het gebruik van natuurlijke materialen, transparantie, een overvloed aan daglicht én de ruime aanwezigheid van groen vergroten er het welzijn van gebruikers en omwonenden.

Render: 3D Studio Prins

Open

Centraal in de transformatie staat het verbinden van de ruimtes op de begane grond. Daar worden bijzondere ruimtes voor informeel overleg gesitueerd: het collectieve restaurant aan de Kruithuisstraat, de gemeenschapsruimte aan de Hoogte Kadijk, het separaat te programmeren Werklab in de Houtsmaloods en, bij mooi weer, zelfs de tuin daartussen. De drie bouwdelen en de tuin worden als met een lint bijeengebonden met een doorlopende structuur van betonnen kaders, open of voorzien van glazen puien.

Toekomstwaarde

Namens De Key zegt Rienk Postuma: “Verhuizen naar één locatie zorgt dat onze footprint flink wordt verkleind: we gaan straks minder pendelen tussen locaties en letterlijk minder vierkante meters gebruiken in de stad. Het ontwerp vormt een mooie match met de historische omgeving en het karakter van de buurt: typisch Kadijken. Het resultaat is straks een licht, transparant kantoor dat uitnodigt tot ontmoeting.”

Advisering DPA Cauberg-Huygen

Als onderdeel van het ontwerpteam adviseert DPA Cauberg-Huygen bij dit project onder meer over thermische isolatie en daglichttoetreding, interne geluidwering en ruimteakoestiek, en over brandveiligheid.

Projectinformatie

Opdrachtgever: De Key
Architect: Studioninedots
Type: kantoor, restaurant, werklab, tuin
Locatie: Hoogte Kadijk, Amsterdam
Status: besloten competitie, eerste prijs
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Bas van der Pol, Jurjen van der Horst, Sem Holweg, Gerty Daniëls
Team: DZAP, Techniplan, DPA Cauberg-Huygen, Bouwadviesbureau Strackee, Skaal Bouweconomisch Adviesbureau, DELVA Landscape Architects/Urbanism, Wijngaarde & partners.
Oplevering: 2020
BREEAM-NL In-Use: Excellent

Contact

Johan Blom, adviseur, johan.blom@dpa.nl, 06 50 47 76 88

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *