Interview Eelco Smeele op BNR over binnenklimaat

Publicatiedatum

3 november 2017

Business Unit

DPA Cauberg-Huygen

Interview Eelco Smeele bij BNR Nieuwsradio

Amsterdam, 3 novemberAdviseur Eelco Smeele werd vanmorgen in de uitzending van De Ochtendspits op NBR Nieuwsradio geïnterviewd over de gevaren van een slecht binnenklimaat, hoe je het kan herkennen en wat bewoners er zelf aan kunnen doen. Aanleiding was een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met een slechte luchtkwaliteit in woningen.

Cocktail van stoffen in huis die met elkaar reageren

Het interview op BNR Nieuwsradio werd afgenomen in de woning van BNR-verslaggever Hugo Reitsma, die van Eelco Smeele wilde weten hoe deze het binnenklimaat van zijn woning zou beoordelen. De verslaggever is vooral bezorgd over het fijnstof als gevolg van het drukke verkeer voor deze grachtenwoning uit 1580 in het centrum van Amsterdam.

Eelco merkt na een rondgang door de woning gelijk al een paar zaken op: “Het voelt wat vochtig aan. Maar dat komt waarschijnlijk door de was die hier binnen staat te drogen.” Een paar simpele metingen staven dat vermoeden. Ook in de badkamer ziet Eelco wat schimmelvorming, maar vindt het meevallen. Eelco: “Ik zie bij onderzoeken soms hele wanden en plafonds die beschimmeld zijn.”

Ook bij een nieuwbouwhuis kan je volgens Eelco te maken hebben met een slechte luchtkwaliteit. En dat heeft niet alleen maar te maken met beperkte eisen hiervoor in het Bouwbesluit en het te weinig ventileren door bewoners. Naast vocht heb je ook te maken met fijnstof, het zweten en uitademen van CO2 door bewoners, terwijl bijvoorbeeld ook meubels stoffen afgeven aan het binnenmilieu. Eelco: “Samen met schoonmaakmiddelen vormen die een soort van cocktail van stoffen die met elkaar reageren en zo gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.”

Jaarlijks 120.000 sterfgevallen in Europa

Volgens het rapport van de WHO sterven in Europa jaarlijks 120.000 personen als gevolg van een slecht binnenklimaat. Vooral in wonen en in scholen zou het met de luchtkwaliteit slecht gesteld zijn. In Nederland zou het gaan om 5.000 sterfgevallen per jaar. De organisatie vraagt de Europese Unie harde maatregelen te treffen.

Contact

Meer weten over een goed binnenklimaat of heeft u klachten die u herkent uit het interview? Neem dan contact op met een van onze Bouwschade-experts.

Eelco Smeele, eelco.smeele@dpa.nl, 06-45896862
Hans Hooiveld, hans.hooiveld@dpa.nl, 06-29060658

Lees ook het productblad Onderzoek en advies vocht- en bouwschades

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • *