Starten met mindfulness? Probeer deze apps.

Blog 10 september 2015 4 min. lezen
procurement_header

Iedereen ervaart weleens stress op het werk. Dat geldt zeker voor kenniswerkers en young professionals. Mensen die regelmatig te maken hebben met een hoge werkdruk, en vaak hoge verwachtingen hebben van hun managers, hun teamleden én zichzelf. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mindfulness-training helpt om stress beter te beheersen. Niet zo vreemd dus mindfulness steeds vaker op de werkvloer wordt toegepast.

Wat is mindfulness en waarom staat het zo in de schijnwerpers? Mindfulness wordt omschreven als ‘je aandacht richten op het hier en nu en dit bewuster ervaren’ en: zonder oordelen accepteren 'wat is' en loslaten hoe het 'zou moeten zijn'. Hoe beter je daarin slaagt, des te lichter en leuker je leven is. Behalve dat het helpt om stress de baas te blijven, heeft het ook positieve effecten op je interpersoonlijke relaties, je fysieke gezondheid en je sport- en werkprestaties.

Bhoeddisme

Oorspronkelijk is mindfulness één van de stappen van het achtvoudige pad naar verlichting van het boeddhisme: lessen die helpen om lichter en gelukkiger in het leven te staan. Vietnamese Zen-meesters zoals Thich Nhat Hanh brachten mindfulness-meditatie naar het Westen, waar het wordt toegepast in stressreductie- en cognitieve therapieën. Een andere grondlegger van de Westerse mindfulness- of aandachttraining is Jon Kabat-Zinn. Hij ontwikkelde een training waardoor mensen met chronische pijnklachten, terminale ziekten en onverklaarbare aandoeningen zelf iets aan hun gezondheid en de beleving ervan kunnen doen.

Anders leren omgaan met gedachten

We weten allemaal hoe je jezelf soms in de weg kunt zitten. Bij een beoordelingsgesprek bijvoorbeeld. In plaats van je te concentreren op je persoonlijke ontwikkelplan, verschuift je aandacht naar het verleden 'Waarom heb ik dit zo gedaan', naar de toekomst 'Wat nou als ik geen nieuwe opdracht of vaste aanstelling krijg’, of naar negatieve oordelen over jezelf 'Ik vind het maar lastig samenwerken met een bepaalde collega’.

Bewezen werking

Met mindfulness leer je om dit als gedachten te zien en niet als waarheid, en om deze als zodanig te accepteren en te beseffen dat ze ook weer weggaan. Door meer mindfull te worden, zorg je ervoor dat mentale processen als beoordelen, vergelijken, analyseren en controleren plaatsmaken voor een open en onderzoekende houding. Een houding die goed past in de huidige netwerkeconomie. Uit een analyse van 209 wetenschappelijke studies naar de effectiviteit van mindfulness blijkt dat mindfulness niet alleen burn-out-klachten kan voorkomen of verminderen, maar ook leidt tot een groter psychisch welbevinden. Mensen hebben een groter aanpassingsvermogen en zijn flexibeler.

Starten met mindfulness?

Die focus op het anders leren omgaan met gedachten en de gerichtheid op het dagelijkse leven spreekt mij wel aan. Mindfulness is echter geen truc, quickfix of makkelijke oplossing. Het is een methodiek die je je eigen moet maken, waardoor je op een andere manier in het leven komt te staan. Een vaardigheid: iets wat je leert door het te doen en blijven doen. Oefenen dus. En het leuke is dat er al ontzettend veel hulpmiddelen in omloop zijn. Wij selecteerden drie apps die je helpen om je aandacht te trainen en minder stress te ervaren.

Drie laagdrempelige apps die je helpen om stress te verminderen:

1. The Mindfulness App (kosten: 1,99) - Deze in Zweden zeer succesvolle app is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Je kunt meteen starten met geleide meditaties van 3, 5, 15 en 30 minuten, stille meditaties en gepersonaliseerde meditaties. Ook kun je een eigen menu samenstellen. Reminders dienen als geheugensteuntje om je meditatiedoelen te behalen. Belofte: “helps you to reduce stress and increase wellbeing.” En ook: "79% van de gebruikers voelt minder stress, 62% slaapt beter, 77% ervaart meer levensvreugde en 77% heeft meer focus."

2. VGZ mindfulness coach-app (gratis) - Een Nederlandse -  door zorgverzekeraar VGZ ontwikkelde - app die je op een praktische manier helpt om meer mindful te worden. Je kunt aan de slag met een mindfulness-coach of zelf een meditatie-oefeningen doen. Dit programma van 25 oefeningen beslaat vijf weken. Je oefent onder andere je ademhaling, je visualisatie- en concentratievermogen en het focussen van je aandacht. Op basis van de beschikbare tijd en je locatie kun je zelf een oefening kiezen. Op het werk of in de trein oefenen kan ook. Belofte: “oefeningen waarmee u leert ontspannen en mediteren.”

3. Buddhify 2 (kosten: 2,49) - Met deze mooie Engelstalige app sla je bijna vanzelf aan het mediteren. Rustige meditatie-audio voor elk moment van de dag, afgestemd op je locatie en het moment. Sessies van 5 tot 20 minuten, waarbij je de keuze hebt uit verschillende meditatiestijlen. Zo kunnen zelfs de meest drukke mensen wel een momentje vinden. Belofte: “helps you to reduce stress, sleep better & be present in the midst of it all.”